Posavje: Drevesa ovita v rožnate pletenine

Rožnati oktober je mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi osvešča slovensko javnost o tej bolezni. Ena izmed mnogih aktivnosti so rožnate pletenine, s katerimi bodo že tretje leto v oktobru ovili drevesa v parkih in mimoidoče tudi na ta način opozorili na pomen zdravega načina življenja kot preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk.

Z rožnatimi pleteninami povezujejo osveščanje z ustvarjalnostjo ter povezovanjem številnih članic Europe Donne, različnih organizacij ter ustvarjalnih posameznikov, ki skupaj povezujejo ˝rožnate niti za zdravje˝, iz več kot šestdesetih občin po Sloveniji. V letošnjo akcijo ovijanja dreves je vključenih več kot 60 krajev po Sloveniji. Ustvarjalnost neposredno povezujejo s skrbjo zase in svoje zdravje ter spodbujajo  medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje. Namen tovrstnih aktivnosti je spodbuditi ustvarjalnost žensk. S kvačkanjem in pletenjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenje, ročne spretnosti, vztrajnost, razumevanje in upoštevanje navodil. Vse te lastnosti so potrebne tudi za uspešno soočanje z boleznijo.

Brežice

Simbolično so ovijanje pletenin okoli dreves zaključili koordinatorka akcije in članica Europa Donna Slovenija Metka Semrajc Slapšak, župan Občine Brežice Ivan Molan in direktor ZD Brežice Dražen Levojević, ki sta ob tej priložnosti izpostavila pomen osveščanja in preventive ter izrazila podporo projektu.

Rožnate pletenine, s katerimi so ovili drevesa pred Zdravstvenim domom Brežice, so spletle članice krožka ročnih del pri Društvu upokojencev Brežice, ter posameznice, ki so nesebično pristopile k delu za dober namen.

Foto: Občina Brežice

Krško

Pretekli teden so tudi v  Krškem ovili drevesa v rožnate pletenine, in sicer v torek, 3. oktobra, so ovili lipo na Trgu Matije Gubca, nato pa še pri občini Krško ter  drevo pred Zdravstvenim domom Krško.

Foto: Občina Krško

Sevnica

Oviti v rožnate pletenine mesto krasita drevesi pri Zdravstvenem domu Sevnica in na Trgu svobode. Pletlo, kvačkalo in šivalo je skupno 15 sodelujočih pod koordinacijo Katarine Vovk, ki je na včerajšnjem dogodku imenu vseh nagovorila zbrane in poudarila sporočilnost ovitih dreves.

Navzoče na dogodku so pozdravili še direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič, predsednica Posavskega in Obsoteljskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode, predstavnica združenja Europa Donna Slovenija Jana Koteska in sevniški župan Srečko Ocvirk. Za glasbeno popestritev je poskrbela pevka Ema Štigl, učenka OŠ Sava Kladnika Sevnica, ob kitarski spremljavi profesorja matematike Milana Mitrovića.

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica je v znak krepitve preventive in opozarjanja na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni pripravil tudi stojnico z modelom za samopregledovanje dojk, ter brošure, ki bodo v pomoč pri samopregledovanju dojk doma.

Foto: Občina Sevnica

Vir: Občina Sevnica, Občina Krško, Občina Brežice

N. N.