Pomoč samozaposlenim že na računih

(vir: pixabay.com)

Finančna uprava RS (Furs) je danes izplačala mesečni temeljni dohodek prvim samozaposlenim, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov. Za mesec marec so jim nakazali 350 evrov.

Za meseca april in maj pa bodo prejeli še po 700 evrov. Hkrati bo država namesto njih poravnala tudi njihove socialne prispevke. Enaka pomoč velja tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence.

Vsi ti bodo skupno prejeli po 1750 evrov neposredne denarne pomoči, hkrati bodo poravnani tudi njihovi prispevki, kar pomeni dodatno še najmanj 1000 evrov. Ukrepi veljajo namreč za čas od 12. marca do 31. maja 2020.

Za pridobitev pomoči pa je bilo treba prek Fursovega sistema eDavki oddati posebno izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Doslej je takšno izjavo vložilo 39.672 zavezancev,.

Tisti, ki so vlogo oddali do 18. aprila, so denar prejeli danes. Preostali pa bodo denar prejeli v enem od prihodnjih nakazil, ki sta predvideni do 10. maja in 10. junija.

Do pomoči so v skladu z veljavnim zakonom upravičeni tisti, ki so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem.

Vlada je v drugem paketu ukrepov, ki je trenutno v potrjevanju v državnem zboru, sprejela tudi sklep, da bodo do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oz. 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

Izplačila izvaja Finančna uprava RS (Furs), če kdo potrebuje kakršne koli dodatne informacije, se lahko obrne na njih.

M. P.