Pomoč gospodarstvu in državljanom sprejeta, koalicija zakon enotno podprla

pixabay.com

Državni zbor je pozno sinoči s 50 glasovi za sprejel sedmi zakon o interventnih glasovih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covid-19, znan kot PKP7. Namen zakona je omilitev posledic in vpliva epidemije na prebivalstvo in gospodarstvo, vrednost pomoči je ocenjena na 600 milijonov evrov.

Ukrepi, ki so v tokratnem zakonu, bodo pomagali številnim državljanom, zlasti tistim socialno šibkim, upokojencem, študentom, otrokom, družinam, pomagali bodo ohraniti delovna mesta, pomagali bodo zdravstvu, prevoznikom, kmetom, socialnim in zdravstvenim delavcem.

Zakon poleg pomoči prebivalstvu prinaša tudi številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki bodo podjetjem olajšali spopad z epidemijo, ohranili delovna mesta ter omogočili preživetje dejavnosti, ki v teh časih ne smejo poslovati oz. delujejo okrnjeno.

Za so glasovali poslanci SDS, SMC, NSi, DeSUS, SNS in narodnosti. Ostali iz vrst SD, LMŠ, SAB in Levice so bili bodisi proti, bodisi so se vzdržali ali pa so bili odsotni.

M. P.