Pomladne temperature so bile samo za pokušino, zima se še ni poslovila!

pixabay

Sprememba prihaja z današnjim dnem 

V noči na soboto sledi hitra sprememba, ko se bo pooblačilo. Že zjutraj se bodo začele pojavljati padavine. Sprva bo šlo za rahel dež, kaj kmalu pa se bo dovolj ohladilo, da bo tudi po nižinah dež prešel v sneg. Sneg bo najprej začel padati na severovzhodu Slovenije, zatem pa še drugje po državi. Zapihal bo okrepljen severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja.

Hladno vreme pa se bo nadaljevalo tudi v nedeljo in začetku prihodnjega tedna. V nedeljo bodo tudi najvišje temperature ostale večinoma pod lediščem. Tako bo zelo hladno za ta čas. Ohladitev po njegovih besedah ne bo kratkotrajna. V drugi polovici prihodnjega tedna pa se bo ob sončnem vremenu segrelo do 5 stopinj.

Kaj pa zimska oprema na jeklenih konjičkih?

Policija in vremenoslovci kljub včerajšnjemu izteku zakonske obveze za zimsko opremo vozil svetujejo, da vozniki zimskih pnevmatik še ne zamenjajo z letnimi. Zakon o varnosti cestnega prometa sicer določa, da je ta obvezna do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu.

Vozilo mora biti letnemu času primerno opremljeno tudi po 15. marcu. Neke vrste osnovno pravilo narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po navedbah prometnih strokovnjakov je zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike 1,6 milimetra, vendar je to premalo.

Po besedah strokovnjakov sicer to, da ima pnevmatika manj kot štiri milimetre profila ali pa je starejša od štirih let, ne pomeni, da je neprimerna. Se je pa v tem primeru potrebno zavedati njenih lastnosti ter hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik.

N. N.