Policist, ki je na PP Krško po nesreči ustrelil prijatelja, priznal krivdo

Mlad policist, ki je decembra lani v prostorih policijske postaje v Krškem po spletu nesrečnih okoliščin ustrelil najboljšega prijatelja, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde. Sodišče je sledilo sporazumu in mladeniča obsodilo na eno leto in sedem mesecev zapora, ki ga bo odslužil z delom v splošno korist, poroča Dnevnik.

Policist Aljaž Ograjenšek je priznal krivdo v primeru, ko je lani zaradi strela iz njegove pištole po spletu nesrečnih okoliščin umrl 25-letni Blaž Lesjak.

Sodišče mu je dosodilo eno leto in sedem mesecev zapora, kazen bo odslužil z delom v splošno korist.

Kot je po navedbah časnika povedal tožilec Primož Suknaič, mlajši policist, ki je imel v rokah službeno pištolo, ni upošteval ukrepov za zagotavljanje varnosti v prostorih policije in navodil o vzdrževanju orožja ter pri rokovanju z orožjem ni ravnal s potrebno skrbnostjo.

Obtoženi tako pred nastopom dela ni preventivno pregledal pištole v t. i. lovilcu izstrelkov, ki se nahaja ob vhodu v prostore krške policije pri garaži, prav tako se v lovilcu izstrelkov ni prepričal, ali pištola deluje ter koliko nabojev je v nabojniku. S pištolo bi moral ravnati, kot da je napolnjena, prav tako ni upošteval osnovnega pravila, da se pištole ne sme usmeriti proti drugi osebi, če ni namere streljati, povzema Dnevnik.

Med olajševalnimi okoliščinami pa je tožilstvo upoštevalo obtoženčevo mladost, nekaznovanost ter posledice, ki jih je smrt najboljšega prijatelja pustila na njem. Takoj po dogodku je bil zaradi hudega šoka nekaj časa hospitaliziran, zdravljenje pa še ni zaključeno.

Njegov zagovornik Boris Kanduti je v zaključni besedi izpostavil, da je danes 22-letni policist dejanje takoj priznal in obžaloval. Kot je dejal, je šlo za policista na začetku kariere, ki ni bil vešč rokovanja z orožjem, pri tem pa je omenil tudi, da je dveletno usposabljanje v času covidnih ukrepov potekalo na daljavo, in ne v živo.