Policija v luči vlomov v Artičah svetuje samozaščitno ravnanje

Brežiška policija je na Občino Brežice naslovila dopis, s katerim je občane tudi v luči nedavnih vlomov v Krajevni skupnosti Artiče pozvala k samozaščitnemu ravnanju za preprečevanje vlomov.

Med drugim policija občanom svetuje, naj v mraku in zvečer, ko se napotijo od doma in ni nikogar doma, v stanovanju ali hiši pustijo prižgano luč. Ob daljši odsotnosti naj tega ne objavljajo na družbenih omrežjih, prav tako naj se s sosedi dogovorijo, da večkrat preverijo okolico hiš in izpraznijo poštne nabiralnike.

V soseskah, v katerih živijo in jih sami najbolje poznajo, naj si poskušajo zapomniti čim več podatkov o sumljivih osebah in vozilih in naj te podatke takoj posredujejo na Policijsko postajo Brežice ali številko 113. Na hiše naj montirajo senzorske luči in video nadzorni sistem.

Če do vloma že pride, naj se ničesar ne dotikajo in naj takoj obvestijo policijo. Slednjo naj obvestijo tudi, če storilca zalotijo v hiši ali stanovanju.

Policija se je s tem odzvala na povečano število vlomov v Krajevni skupnosti Artiče. Med drugim navaja, da je v omenjeni krajevni skupnosti lani obravnavala sedem vlomov oziroma poskusov vloma, letos pa štiri, storilce pa ves čas intenzivno išče.

Pri tem ugotavlja, da se vlomi dogajajo predvsem v mraku in ob večerih med 17. in 22. uro, ko občanov ni doma. Zaradi tega na kritičnem območju že od lani naprej izvajajo posebne dodatne nadzore – tako v civilu kot uniformi, so navedli.

M. R.