nedelja, 19 januarja, 2020
Doma Dogodki Policija preklicala iskanje pogrešanega Uroša Šunte iz Boštanja

Policija preklicala iskanje pogrešanega Uroša Šunte iz Boštanja

Policija je preklicala iskanje pogrešanega Uroša Šunte iz Boštanja. Pogrešali so ga od 18. novembra 2018, v sredo, 14. avgusta 2019, pa našli mrtvega na snežišču pod Kredarico.

Sporočili so še, da je takoj ob pogrešitvi novembra lani aktivnosti iskanja na terenu zelo oviralo slabo vreme, ki se je v naslednjih dneh samo še slabšalo. Potem je zapadel še sneg, kar je še dodatno otežilo iskanje. Razmere na terenu so bile tako zahtevne že od prvega dne iskanja.

Kljub temu so policisti gorske policijske enote in gorski reševalci že takoj ob izginotju
pregledali pot, po kateri naj bi hodil pogrešani.

V prvih dneh iskanja je bila v dveh skupinah gorskih reševalcev pregledana pot čez Prag do Triglavskih podov in Kredarice ter Tominškova pot, potem pa ponovno še pot čez Prag do Vrat. Ob izboljšanju razmer je bil aktiviran tudi policijski helikopter z usposobljenimi iskalci, ki so bili na območju vsakič, ko so ga preleteli tudi zaradi drugih nalog, še vedno pozorni na
pogrešanega Šunto. Sledi niso našli.

Večje iskanje je bilo opravljeno tudi 24. julija. Policisti letalske policijske enote, gorske policijske enote ter gorski reševalci postaj GRS Mojstrana, Kranjska Gora in Rateče so ga iskali na območju Triglava v več smereh proti Vratom. Sodelovali so tudi strokovnjaki Generalne policijske uprave z brezpilotnimi letalniki. Pogrešanega niso našli.

Načrtovano je bilo še, da se do konca avgusta podobno preveri še vsa območja s snegom, ko se bo sneg na območju še nekoliko stopil in bo mogoče iskanje.

V  sredo, 14. avgusta, pa so prejeli obvestilo tujega planinca, da je na snežišču pod Kredarico truplo. Ekipa za helikoptersko reševanje je informacijo preverila in truplo prepeljala v dolino.

Ugotovljeno je bilo, da gre za pogrešanega Uroša Šunto. Okoliščine niso sumljive, so zapisali v PU Kranj, od koder so poslali to obširno poročilo o iskalni akciji.

M. P.