Policija opozarja: Ne bodite naivni in ne nasedajte goljufom!

Zasežena kovina (Foto: Policijska uprava Novo mesto)

Poziv morebitnim žrtvam goljufov

Novomeški kriminalisti in policisti so pridobili odredbo sodišča in opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja 43-letnega osumljenca v okolici Novega mesta. Med hišno preiskavo so našli in zasegli 50 ploščic iz kovine rumene barve, le po videzu podobne naložbenim zlatim ploščicam. Policisti sumijo, da gre za predmete, ki jih storilci uporabljajo pri izvrševanju goljufij, ki so se pojavljale na našem območju in o katerih smo javnost obvestili v mesecu februarju. Pozivamo vse, ki so podobne ploščice kupili od neznanih oseb in po nizki ceni, da preverijo pristnost zlata. Če ugotovijo, da ne gre za pravo zlato in so bili žrtev goljufov, pa naj to takoj sporočijo policistom.

Ne bodite naivni in ne nasedajte goljufom!

Na Policijski upravi Novo mesto so v zadnjem obdobju prejeli več prijav opeharjenih oškodovancev, ki so v želji po hitrem zaslužku nasedli prevarantom. V večini primerov so njihove izpovedi podobne. Neznanci naj bi jih prepričali, da lahko na lahek način zaslužijo večjo vsoto denarja. V zameno za izposojo gotovine, s katero naj bi “oprali umazan denar” iz Italije, naj bi dobili vrnjen denar z visokimi obrestmi. Ko so oškodovanci izročili manjše zneske, so dejansko prejeli vložen denar z visokimi obrestmi in se na ta način prepričal v “resnost” posla. Ob izročilu večje količine denarja pa denarja niso dobili povrnjenega, prav tako ne obresti. Izgovor storilcev je bil, da so njihovega glavnega pajdaša prijeli policisti, da denarja ni več, saj je bil ob begu pred policijo odvržen in podobno. Storilci so oškodovance celo pozivali, naj o tem ne obveščajo policistov, saj naj bi v tem primeru policija kazensko preganjala tudi njih.

Goljufije z zlatom

Na podoben način gre tudi pri goljufijah pri prodaji zlata, ki naj bi izviral iz “sumljivih poslov”. Storilci so oškodovancem za nizko ceno prodali manjšo količino pravega zlata. Oškodovanci so pristnost oziroma kvaliteto zlata preverili v zlatarnah, kjer so jim pristnost potrdili in odkupili zlato po tržni ceni, ki je bila v tem primeru precej višja od nabavne. Oškodovance zaslužek običajno prepriča v nabavo večje količine zlata, vendar jim storilci ob izročilu večje količine denarja v zameno izročijo barvno kovino, ki je le na videz podobna zlatu. Oškodovanci so prepričani v pristnost izdelkov in jih hranijo doma, zato šele v primeru, da želijo to “zlato” prodati, izvejo da so bili ogoljufani, so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.