Policija razkrila, zakaj je bobnelo, treslo in pokalo

V tem delu je bila sprožena detonacija, ki je vznemirila prebivalce in povzročila precejšnjo materialno škodo. (foto: PU Novo mesto)

Prebivalce Posavja in širše je v noči iz sobote na nedeljo zelo vznemirila močna detonacija, ki je stresala okna v naselju Vrh pri Boštanju in so jo slišali tudi v deset kilometrov oddaljenih krajih, vse od Mokronoga do Škocjana. Poročali so o močnem poku in tresenju šip.

Policisti so prejeli več pozivov in še isti večer in v naslednjih dneh opravili več razgovorov z občani, nekaj koristnih informacij so prejeli tudi po objavi poziva na družbenih omrežjih in medijih.

Preverjali so tudi namige, da bi bila detonacija lahko posledica prebitja zvočnega zidu ali potresa. Oboje so pristojni izključili.

V ponedeljek pa so izven naselja Vrh pri Boštanju med vinogradi našli mesto, kjer je prišlo do detonacije neznane eksplozivne naprave oziroma eksploziva.

Na površini okoli pet kvadratnih metrov so bili vidni znaki delovanja eksplozije (ožgana zemlja in trava), prav tako v okolici (poškodbe stebrov vinograda …). V nadaljevanju so v  sodelovanju s sevniškimi policisti in bombnim tehnikom specialne enote policije ugotovili, da je udarni val eksplozije, poleg škode v vinogradu, poškodoval tudi bližnji vikend (poškodbe vrat in razbito steklo okna).

V torek dopoldne so kriminalisti, policisti, vodnik službenega psa s psom za odkrivanje eksplozivov in specialisti bombni tehniki opravili hišne preiskave pri 35-letnemu osumljencu, ki so ga prijeli v ponedeljek pozno popoldne in ga pridržali.

Pri ogledu kraja in hišnih preiskavah so zasegli električne vodnike in transformator (kar naj bi služilo kot pripomoček za električni sprožilec) ter še nekaj snovi, ki jih bodo poslali v nadaljnje preiskave v nacionalni forenzični laboratorij.

Po prvih ugotovitvah kaže, da je 35-letnik tako močno detonacijo, ki je poškodovala bližnji objekt in so jo občutili ali zaznali razdalji deset kilometrov od kraja, povzročil z večjo količino kalcijevega karbida (snov, ki v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen).

Za 35-letnika bodo napisali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti, grozi mu do pet let zapora.

Z nespametnim ravnanjem je povzročil materialno škodo in vznemirjanje javnosti, k sreči pa ni bil nihče poškodovan, je v sporočilu za javnost zapisal Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra PU Novo mesto.

Foto: PU Novo mesto

M. P.