Policija kriminalcem na begu pošilja hudomušne razglednice

Slovenska razglednica Danielu Borojeviću (eumostwanted.eu)

Dragi ubežniki, to poletje se vrnite domov! S pozdravi, vaša policija,” se glasi eno izmed hudomušnih sporočil na 21 razglednicah, ki jih evropske policije “pošiljajo” kriminalcem na begu. S takimi akcijami želijo pritegniti pozornost ljudi, ki bi jim te osebe lahko pomagali najti. Slovenska policija je razglednico poslala Danielu Borojeviću.

Borojević Daniel (eumostwanted.eu)

Spomnimo. Daniel Borojević je bil organizator ropa Krekove banke, ki so jo oropali 28. maja 2002. Borojević je bančno uslužbenko z grožnjami prisilil, da stopi v sef in mu napolni vrečo z denarjem. Banko so tako olajšali za 30 milijonov tolarjev ali 125.187 evrov. Nihče ne ve, kje natanko bi lahko bil. Ugibalo se je že, da je na območju Srbije ali Republike srbske v BiH. Poznavalci še ocenjujejo, da je prav mogoče, da se bo Borojević za vedno izognil roki pravice.

Europol razglednice

Europol je začel zanimivo iniciativo. Pod “Dragi Evropski najbolj iskani ubežniki, policija vas želi to poletje vrniti domov”, so napisi na razglednicah s katerimi želijo poudariti dejstvo, da je veliko kriminalcev na seznamu Most Wanted še vedno na begu in da morajo ljudje ostati v pripravljenosti, še posebej, na počitnicah.
Spletni seznam Najbolj iskanih je bil uspešen v zadnjih mesecih: Različne kriminalce je policija ujela, zahvaljujoč informacijam, ki so jih posredovali posamezniki. Policija ne želi, da bi se zavedanje ljudi zmanjšalo med poletnimi počitnicami.

“Kriminalci si ne vzamejo počitka od kriminala, dokazano je, da počitniške destinacije služijo kot priljubljena zatočišča za obsojence v begu. Morda so se odločili za isto destinacijo kot vi“, je besedilo na razglednici.

Vsaki državi je bilo dovoljeno poslati eno osebno razglednico enemu obsojencu. 21 razglednic sedaj kroži. Policija upa, da bodo ljudje delili razglednice na socialnih medijih in tako dobili konkretne informacije od javnosti.

“Dragi Arthur, vemo, da pogrešaš belgijski krompirček

Belgijska razglednica (eumostwanted.eu)

Belgija je izbrala Arthur Nawrocki, ki je sodelovala v primeru mednarodnega trgovanja z mamili. Je eden izmed 65 imen na Europolovem seznamu Most Wanted. Spletni seznam je velik uspeh: od začetka leta 2016 se lahko ponaša z več kot 2,5 milijoni ogledov. Od takrat so aretirali 36 kriminalcev.

“Dragi Arthur, belgijski krompirček je najboljši in vemo, da ga pogrešaš. Vrni se, da lahko uživaš v njem – zate imamo lepo presenečenje”, piše na razglednici, ki jo je podpisala zvezna policija. Na risbi je prikazan Manneken Pis sredi paketa čipsov.

Še nakaj razglednic:

Angleška razglednica (eumostwanted.eu)
Hrvaška razglednica (eumostwanted.eu)
Bolgarska razglednica (eumostwanted.eu)

Slike ostalih razglednic in kriminalcev na begu si lahko pogledate tukaj.

N. G.