Policija: Hojs ni v ničemer kršil veljavnih odlokov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs v ponedeljek, ko je skupaj z mamo skušal prečkati mejo s Hrvaško, ni v ničemer kršil veljavnih vladnih odlokov, je ugotovila policija. Kot so zapisali na Twitterju, je minister za prehod občinskih in državne meje posedoval vse potrebne izjave, dokazila in dokumente. Tudi zdravstveni inšpektorat zoper Hojsa ne vodi nobenega postopka, so sporočili.

Na policiji so še pojasnili, da hrvaški varnostni organi skladno s svojimi predpisi Hojsa niso zavrnili.

Ker ni imel negativnega izvida PCR testiranja na okužbo z novim koronavirusom, so ga obvestili, da lahko na Hrvaško vstopi tako, da mu bo odrejena karantena oziroma bo moral na Hrvaškem opraviti test. Hojs se je nato odločil, da na Hrvaško zaradi navedenih pogojev ne vstopi.

Tudi namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na včerajšnji vladni novinarski konferenci pojasnil, da je Hojs ustrezno izkazal upravičeno izjemo prehoda tako občinskih meja kot državne meje.

Na policiji so še pojasnili, da je minister zasebno pot opravil povsem v lastni režiji, saj se je varovanju v preteklem vikendu odrekel. Policija prav tako v zvezi s tem dogodkom ni izvedla nikakršne predhodne komunikacije ali najave prihoda ministra hrvaškim varnostni organom.

Portal 24ur.com je namreč v sredo senzacionalno poročal, da je hrvaška policija v ponedeljek na meji zavrnila vstop Hojsu in njegovi mami, ker nista izpolnjevala pogojev. Na koncu se je tako izkazalo, da je bila afera le namišljena.

M. P.