Pojemo je trikrat več, kot je potrebujemo

Kuhinjska sol je eden izmed najpogosteje uporabljenih dodatkov v prehrani, ki vpliva na okus, teksturo in obstojnost izdelkov. Poleg specifičnega slanega okusa poudari tudi aromo izdelka. Zato je že iz pradavnine nepogrešljiva pri človeški prehrani. A prav z njo velikokrat tudi pretiravamo.

Sol pridobivajo bodisi iz kamene slane rude ali iz morske vode, ki vsebuje okoli odstotke soli. Z izparevanjem v velikih plitvih bazenih pridobivajo kristalno morsko sol, z izparevanjem podzemnih slanih vod pa drobno kuhinjska sol.

Za naše telo je zelo pomembna, saj z njo dobimo natrij. Poleg tega ji je primešan jod, ki ga z ostalo prehrano ne moremo dobiti dovolj in je življenjsko pomemben.

Odrasel človek za normalno življenje potrebuje le pol grama natrija, ki ga dobimo v 1,4 grama soli dnevno. Zgornja meja dnevnega vnosa soli, ki še ne predstavlja tveganje za zdravje, je pri odraslih pet gramov, pri otrocih v starosti štiri do šest let pa tri grame.

Pri našem načinu prehranjevanja dnevno zaužijemo kar od 11 do 14,5 grama soli, kar pomeni, da vnos za od 120 do 185 odstotkov presega zgornjo mejo, kar povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni in raka.

In kako zmanjšati vnos soli? Odvadite se dosoljevanja – pri kuhi in mizi. Nesmiselno je dosoliti hrano, še preden jo sploh poskusite; tako se samo navajate na vse bolj slan okus in posledično večji vnos soli.

V zameno za sol uporabljajte zelišča – sveža, suha ali zamrznjena.

Cele začimbe (lovor, poper, brinove jagode) dodajajte jedem na začetku kuhanja, da pravočasno izločijo svojo aromo, mlete začimbe pa 10 minut pred koncem kuhanja. Izognite se juham iz vrečk, jušnim kockam, slanim začimbam in podobnim koncentratom. Meso ali ribe prelijte z marinado iz kisa ali limoninega soka, malo kakovostnega olja, gorčice, čebule, česna, peteršilja in drugih začimb, tako da je živilo v celoti pokrito s tekočino. Izogibajte se predpripravljene hrane, slanih prigrizkov in hitre prehrane.

M. P.