Poglejte si plače šolnikov, ki danes stavkajo

Pixabay.

V vzgoji in izobraževanju danes poteka stavka, ki jo organizira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. V sindikatu zahtevajo predvsem sklenitev sporazuma o plačilu dodatnega dela in ovrednotenju izpostavljenosti tveganjem zaposlenih za čas obvladovanja epidemije covida-19 ter zvišanje plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju za kar šest plačnih razredov (okoli 25 %).

Na Siol.net pa so medtem pridobili podatke o 50 najvišjih bruto plačah po posameznih podskupinah v vzgoji in izobraževanju, izplačanih v mesecu decembru.

V visokošolskih zavodih je bila decembra najvišja plača 10.456 evrov, prejel jo je visokošolski učitelj Medicinske fakultete Ljubljana.

Najbolje plačani v osnovnih in srednjih šolah je prejel 6.184 evrov plače, gre za učitelja v Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor; 49. najbolje plačani je prejel 4.301 evrov.

50 najbolje plačanih v vrtcih: Najvišjo plačo je prejel pomočnik ravnatelja vrtca v Škofijah, 5.505 evrov; 50. najbolje plačani je prejel 3.303 evrov.

V obdobju 2019–2021 so se plače v javnem sektorju povečale za 14,8 odstotka, v  zasebnem sektorju za 10,8 odstotka.

Seznam 50 najvišjih bruto plač v visokošolskih zavodih, srednjih in osnovnih šolah ter vrtcih – izplačanih za mesec december 2021:

VISOKOŠOLSKI ZAVODI:

SREDNJE IN OSNOVNE ŠOLE:

VRTCI

Vir: siol.net

A. M.