Poglejte si modele avtomobilov, pri katerih goljufi največ prirejajo stanje števca

Nazaj prevrteni števci v avtomobilih so ena najpogostejših prevar, ki se jih poslužujejo preprodajalci avtomobilov. Kot je pokazala nedavna študija carVertical, se prevaranti tovrstnega način najpogosteje poslužujejo pri nemških avtomobilih višjega razreda.

To pa zato, ker se pri njih dobički največji.

Analiza je zajela 18 različnih trgov, vključno s Poljsko, Romunijo, Madžarsko, Francijo, Slovenijo, Slovaško, Češko, Litvo, Latvijo, Estonijo, Ukrajino, Bolgarijo, Srbijo, Nemčijo, Hrvaško, Rusijo, ZDA in Italijo.

Med drugim je pokazala, da je model, pri katerih se prevaranti najpogosteje poslužujejo prirejanja števca kilometrov, BMW M5. Drugo in tretje mesto zasedata BMW serije 7 in Subaru Outback, sledijo BMW 6 in Audi A8.

Najpogostejši modeli avtomobilov s prevrtenim števcem so izdelani med letoma 2006 in 2016, imajo dizelski motor in so stari med pet in 15 let.

V Sloveniji je prirejanje števca kilometrov v zadnjih letih sicer precej oteženo, saj je stanje kilometrov zabeleženo v javni register ob vsakem podaljšanju registracije.

Je pa še vedno mogoče, da goljuf števec prevrti tik preden opravi podaljšanje registracije ali pa ko je avtomobil uvožen iz tujine.

A. M.