Poglejte, kaj jedo v postojnskem migrantskem centru

Nedavno so skrajne levičarske nevladne organizacije organizirale protest pred Centrom za tujce v Postojni. Policiji in upravljavcem centra so očitale, da grdo ravnajo z migranti, da so ti nastanjeni v neprimernih prostorih in da so jim kršene človekove pravice. Center so celo preimenovale v koncentracijsko taborišče.

Center je dva dni po protestu obiskal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler in se na lastne oči prepričal, kakšne so razmere v centru. Med drugim se je lahko prepričal, da je center nekaj svetlobnih let daleč od koncentracijskega taborišča. Center, v katerem je nastanjenih nekaj manj kot 100 migrantov, je bil v zadnjih letih v celoti obnovljen in posodobljen. Migranti imajo v njem na voljo televizijo, internet, prostore za športne aktivnosti, zdravstveno osebje in zagotovljeno popolno zdravstveno oskrbo.

V javnost je prišel tudi tedenski jedilnik hrane, ki jo za migrante pripravljajo v centru. In ta kaže, da jedo zelo dobro, če ne že kar kraljevsko. V ponedeljek, 18. avgusta, so imeli denimo za zajtrk glaziran sir, banano, kruh in čaj. Za kosilo so bili piščančji file, pražen krompir in zelena solata. Za večerjo so bili tunina solata s testeninami in papriko, kruh in čas. Naslednji dan so bili za zajtrk na jedilniku ribja pašteta, breskev, kruh in mleko. Za kosilo juha, pica s poli salamo in paradižnikova solata s kumarami. Za večerjo so bili savojsko zelje s krompirjem in hotdog omako, pecivo in čaj. Sicer pa si lahko celoten jedilnik ogledate na sliki.

M. P.