Poglejte, če ste ob prvem šolskem dnevu upravičeni do plačanega dopusta

(vir: pixabay.com)

V ponedeljek bodo svoja vrata znova odprle osnovne in srednje šole. Po podatkih ministrstva za izobraževanje bo na ta dan v šolske klopi sedlo nekaj več kot 260.000 otrok, od tega nekaj manj kot 21.000 otrok prvih razredov. Slednje na prvi šolski dan v šolo ponavadi pospremijo starši, ki pa morajo za to velikokrat vzeti tudi neplačan dopust.

Le malokdo namreč ve, da je vrhovno sodišče oktobra lani odločalo o sporu enega od staršev zoper delodajalca, ki mu na prvi šolski dan prvošolca ni želel priznati plačanega izrednega dopusta. Pri tem je zavzelo stališče, da je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan neodložljiv opravek ter da zato staršu ta dan pripada pravica do plačane odsotnosti.

Omenjena odločitev vrhovnega sodišča se je sicer nanašala na določbo kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije in se zato v prvi vrsti velja za tiste, za katere velja omenjena kolektivna pogodba, velja pa tudi za druge pogodbe, ki vsebujejo določbo, da staršem v primeru neodložljivega opravka pripada izredni plačani dopust. Vrhovno sodišče namreč v isti odločbi izpostavlja, da podobno določbo, kot je tista, o kateri je odločalo, “vsebujejo tudi nekatere druge kolektivne pogodbe, med drugim kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, ki v tem delu velja za vse javne uslužbence”. Pravico so izrednega plačanega dopusta imajo torej po takšni razlagi sodišča vsi javni uslužbenci.

Nimajo pa te pravice zaposleni v zasebnem sektorju, razen če, kot rečeno, njihova kolektivna pogodba vsebuje že omenjeno določbo.

M. P.