Podpis v podporo trem referendumom je mogoče oddati tudi v Krškem

Zbiranje podpisov podpore za izvedbo treh referendumov v Krškem. (vir: Jože Olovec, FB)

Podpise v podporo trem referendumom, s katerimi želijo predlagatelji omejiti samopašnost vlade Roberta Goloba, je mogoče od včeraj oddati tudi pred Upravno enoto v Krškem. Podpise zbirajo vsak delovnik, od 8.30 do 13. ure.

 

Kot je sporočil krški občinski svetnik Jože Olovec, so bili pri zbiranju podpisov uspešni že prvi dan, saj je podpis prispevalo že 80 občanov. Predlagatelji morajo sicer na državni ravni za razpis referenduma zbrati skupaj 40.000 podpisov.

V SDS zahtevajo tri referendume, za katere predlagajo, da bi jih izvedli skupaj z volitvami ali pa vsaj na isti dan, da bi bili stroški manjši. Gre za referendume o predlogu sprememb zakona o vladi, predlogu novele zakona o RTVS in predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi.

Z referendumom o noveli zakona o vladi želijo predlagatelji preprečiti zvišanje števila ministrstev z 12 na 20, z referendumom o noveli zakona o RTVS želijo preprečiti politično poseganje v nacionalno RTV hišo, z referendumom o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi pa doseči, da bi začeli zakon izvajati že prihodnje leto.

A. M.