Podpis sporazuma o sofinanciranju izgradnje prve etape vzhodne obvoznice v Brežicah

Sporazum so podpisali državni sekretar na MZI Aleš Mihelič, župan Občine Brežice Ivan Molan in državna sekretarka na MOP dr. Metka Gorišek. Stoji minister mag, Vizjak | Avtor Jure Kos

Predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za infrastrukturo in Občine Brežice so včeraj podpisali sporazum o sofinanciranju izgradnje prve etape brežiške vzhodne obvoznice. 

Slovesnega podpisa sporazuma v Pokrajinskem muzeju Brežice se je udeležil tudi minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak.

Sporazum o sofinanciranju izgradnje prve etape brežiške vzhodne obvoznice, v okviru katere bo zgrajen tudi novi most čez Savo, so podpisali državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Metka Gorišek, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič ter župan Občine Brežice Ivan Molan.

Vrednost projekta je 18,7 milijona evrov, od tega bo država prispevala 18,1 milijona evrov.

Državna sekretarka dr. Metka Gorišek je ob podpisu poudarila, da je ta projekt primer dobrega sodelovanja lokalne skupnosti, več ministrstev in drugih institucij pri razvoju infrastrukture na področju prometa, urejanja voda in okolja v okviru državnega prostorskega načrta za izgradnjo HE Mokrice. Celovit projekt, ki združuje energetiko ter prometno in vodno infrastrukturo, bo po njenih besedah tudi bistveni prispevek k zmanjšanju vpliva na podnebne spremembe.

Nova obvoznica bo povezala regionalni promet iz Krškega in Bizeljskega proti Brežicam ter ga navezala na avtocesto z obvozom mimo mestnega jedra.

Namen ureditve je razbremenitev obstoječih cest, ki vodijo skozi Brežice ter zagotovitev boljše povezave Bizeljskega z avtocesto. V sklopu izgradnje prve etape obvoznice bo na 1500 metrov dolgem odseku zgrajen tudi najdaljši regionalni most čez Savo, ki bo dolg 487 metrov.

Gradnja mostu bo potekala sočasno z gradnjo akumulacijskega jezera HE Mokrice. Projektantska rešitev izgradnje mostu je prilagojena ukrepom poplavne varnosti.

Minister mag. Vizjak se je udeležil tudi uradne otvoritve rekonstruiranega dela regionalne ceste Mokrice – Obrežje – Slovenska vas in novega pločnika v naselju Obrežje. V nagovoru je izpostavil pomen moderne infrastrukture za razvoj obmejnih območij. Vrednost investicije je znašala dobrih milijon evrov.

M. P.