Počivalšek: Šarec enostavno ni bil dorasel vlogi predsednika vlade

Zdravko Počivalšek

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je potem, ko je Koalicija ustavnega loka v državni zbor vložila predlog za konstruktivno nezaupnico vladi, spregovoril o razlogih, zakaj v državnem zboru ne bodo podprli Karla Erjavca, kakšni so odnosi na levici ter kaj meni o Marjanu Šarcu kot predsedniku vlade. Pri tem ni ovinkaril.

Kot je uvodoma ugotovil Počivalšek, se je trenutna politična histerija začela v trenutku, ko je Marjan Šarec ugotovil, da njegov odstop ne vodi neposredno na volitve in da je v prazno vrgel puško v koruzo.

“Te dni pa prihajamo do vrhunca te umazane zakulisne vojne, ki nam črpa energijo. In to v času, ko jo potrebujemo za spopad z zdravstveno in ekonomsko krizo, s katero se soočamo,” je zapisal.

Ocenil je, da je dobro, da je predlog konstruktivne nezaupnice končno vložen: “Že nekaj mesecev je namreč politično dogajanje talec tega projekta KUL in končno se bomo lahko prešteli in presekali to umetno ustvarjanje vladne krize. Vso energijo in ves naš čas moramo vložiti v prizadevanje za zajezitev epidemije ter gospodarsko okrevanje.”

Opozoril je, da čeprav so organi SMC jasno in enotno zavrnili ponudbo Karla Erjavca, še vedno prejema klice in pobude, naj le še enkrat premislimo.

“Erjavca ne podpiramo iz več razlogov. Ključen je seveda ta, da smo v najhujši krizi zadnjih desetletij in ni čas za politične igrice. Namesto tega bi se morali povezati in sodelovati v tem boju proti virusu. Sedaj potrebujemo stabilnost in zanesljivost,” je zapisal.

Dodaten razlog pa je “tudi v tem, da je še živ spomin na sodelovanje s temi akterji, ki rušijo vlado”: “Politiko seveda tvorijo vrednote in program, a njen pomemben del so tudi odnosi. In odnosi na levi so nemogoči. Preveč egotripov in premalo operativnosti. Tako se enostavno ne da delati.”

Prepričan je, da je kljub nekaterim napakam sedanja koalicija “za nekaj zvezdic boljša od tega, kar smo doživljali v vladi Marjana Šarca, ki enostavno ni bil dorasel vlogi predsednika vlade”.

A. M.