Po tem posegu mačke več nimajo želje po potepanju

Podobno kot nekatere druge posavske občine sterilizacijo mačk letos organizirajo tudi v Občini Sevnica. Z akcijo začenjajo danes in bo trajala do 21. februarja.

Od 69,78 evra, kolikor stane sterilizacija mačke, Občina Sevnica sofinancira 25 evrov, Veterinarska postaja Sevnica 13 evrov, lastnik pa prispeva 31,78 evrov.

Akcija je namenjena lastnikom mačk s območja občine Sevnica. Pri tem Veterinarska postaja Sevnica priporoča, da se poseg opravi pred prvo gonitvijo, torej po četrtem mesecu starosti oziroma ko je mačka težja od enega do enega kilograma in pol. Pred posegom mora biti mačka zdrava in tešča.

Kot pravijo na veterinarski postaji, lastništvo domače živali poleg veselja prinaša tudi odgovornost. Pri tem je skrb za pravočasno in ustrezno sterilizacijo oziroma kastracijo mačk prav odgovornost lastnikov. S tem posegom lastniki prispevajo k zmanjšanju problema velikega števila nezaželenih mačjih mladičev, ki vsako leto v spomladanskem in jesenskem času napolnijo prostore zavetišč za zapuščene živali.

Sam poseg ima poleg preprečitve nezaželene brejosti tako za samce kot za samice veliko pozitivnih vedenjskih in zdravstvenih učinkov. Pri obeh posegih gre za kirurški poseg odstranitve spolne žleze v splošni anesteziji. Samci po kastraciji ne iščejo več samic, kar pomeni, da nimajo več želje po potepanju in se zadržujejo blizu doma. Tudi mačke se po posegu več ne zanimajo za samce. S tem se tudi občutno zmanjšajo možnosti, da bi jih povozil avto ali da bi prišlo do poškodb zaradi mačjih pretepov. Če se opravi sterilizacija mačke pred prvo gonitvijo, ji s tem zmanjšamo verjetnost za razvoj raka na maternici, jajčnikih in seskih za 91 odstotkov, prav tako pa se s posegom odpravi verjetnost gnojnega vnetja maternice, pravijo na veterinarski postaji.

M. P.