Po spornih poslih na Kosovu zdaj še sporni posli v Makedoniji

Poslanci Gibanja Svoboda.

Nad predsednika vlade Roberta Goloba se kljub molku osrednjih, vladi naklonjenih medijev, zgrinjajo novi temni oblaki. V javnost so namreč prišli podatki o novih spornih poslih, ki jih je kot direktor Gen-I izvajal na Balkanu. Portal Prava.si se je med drugim dokopal do študije evropskega urada za Jugovzhodno evropsko politiko trajnostne energije, ki razkriva sporno delovanje GEN-I v Makedoniji. Tam naj bi se Gen-I izogibal plačevanju carin in se mimo zakonodaje kartelno dogovarjal za cene električne energije.

 

Po navajanju portala, ki se sklicuje na omenjeno študijo, je leta 2012 makedonska Komisija za varstvo konkurence vložila ovadbo o prekršku zoper štiri tamkajšnje trgovce z električno energijo. Sumila je, da so ustvarili kartel, ki je z medsebojno dogovorjenimi ponudbami narekoval cene za uvoz električne energije. V kartelu je bil tudi GEN-I.

V zadevo se je vpletel tudi makedonski carinski urad. Ta je med rutinskimi pregledi primerjave količin električne energije v državi pri treh podjetjih iz omenjenega kartela, med njimi naj bi bil tudi Gen-I, ugotovil izogibanje plačevanju dajatev, zato je podjetjem določil dodatno carino v višini 1,8 milijona evrov.

Poročilo, ki govori o omenjenih spornih poslih, si je mogoče prebrati na tej povezavi.

A. M.