Po prepovedi prodaje klasičnih žarnic bodo prepovedane še halogenske

Halogenska žarnica.

Potem, ko je Evropska unija povsem prepovedala prodajo klasičnih žarnic z žarilno nitko, trgovine na evropskem trgu od 1. septembra naprej ne bodo smele več nabavljati halogenskih žarnic. To pomeni, da bo dovoljena nabava izključno led žarnic, ki so od vseh omenjenih žarnic najbolj varčne.

Slednje sicer ne pomeni, da bodo morale trgovine 1. septembra halogenske žarnice povsem umakniti s polic, jih pa ne bodo smele več nabavljati. Bodo pa lahko še prodale tiste, ki jih imajo na zalogi.

Prepoved predstavlja šesto stopnjo evropske direktive, s katero skuša EU evropske potrošnike preusmeriti na energetsko bolj učinkovito razsvetljavo. Prepoved halogenk bi sicer morala začeti veljati že leta 2016, a so se nekatera evropska združenja pritožila, da je LED razsvetljava predraga, zato so prepoved prestavili na september 2018.

Led žarnica

LED žarnice so sicer bistveno varčnejše od klasičnih in halogenskih žarnic, prav tako so cenovno vse bolj ugodne in se po ceni skorajda več ne razlikujejo od preostalih žarnic. Poleg tega ima dolgo življenjsko dobo. Eden očitkov LED žarnicam je, da je njihova svetloba zelo hladna, a je slednje odvisno predvsem od tega, kakšno žarnico kupite. Za žarnice, ki oddajajo toplo (rumeno) svetlobo, veljajo žarnice, ki imajo od 2700 do 3000 Kelvinov. Takšne žarnice so po svetlobi najbolj podobne klasičnim žarnicam in so primerne predvsem za dnevne sobe in spalnice. Žarnice, ki imajo okoli 4000 Kelvinov, oddajajo dnevno belo svetlobo, ki je še najbližje naravni. Za takšne žarnice velja, da so primerne za delovne prostore. Žarnice z oznako okoli 6000 Kelvinov pa oddajajo hladno belo svetlobo.

In še to. LED žarnica z močjo šest vatov sveti kot 40- ali 50-vatna klasična žarnica, led žarnica z močjo okoli 12 vatov kot približno 80-vatna klasična žarnica, LED žarnica z močjo okoli 18 vatov pa kot približno 120-vatna klasična žarnica.

Prodaja klasičnih žarnic je že prepovedana.

M. R.