Po poti duš in prijateljstva

Foto: Franči Moljk

V sklopu Posavskega festivala tematskih poti se je preteklo nedeljo v Kostanjku odvil etnoart pohodniško- gastronomski dogodek. Povezovalna tema dogodka, kot tudi filozofije kmetije Špiler je ‘turizem, kmetijstvo in umetnost z roko v roki’. (Zadruga Etnoart) Prav vse od naštetega je bilo združeno v čudovitem sončnem dnevu na Vidovo nedeljo.

Pohodniki, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije, so se zbrali na dvorišču kmetije Špiler, kjer jih je pričakala pečenka krškopoljskega prašiča, kruh iz krušne peči, sadna in ajdova peciva ter domača žganja.

Sonce je že prijetno žgalo, ko je gospodar kmetije Peter Špiler pohodnike popeljal na Pot duš in prijateljstva. V razgibanem svetu gozda, travnikov in vinogradov, so se udeleženci predali pristnemu stiku z naravo in se z njo čustveno povezali vsak na svoj edinstven način. Spremljali so jih čudoviti razgledi, okrepčali so se pri vodnem izviru in okusili rdeče češnje.

Po vrnitvi na kmetijo, je sledila otvoritev razstave umetniških del v čudovitem ambientu galerije ArtŠpl ter otvoritev vitražev, avtorice, arhitektke Joce Jamšek. Več o njenih delih si lahko ogledate tukaj. Umetnica je oblikovala tri prekrasne vitraže, ki ponazarjajo turizem, kmetijstvo in umetnost ter vključujejo osebno noto blagovne znamke vina-Vidovo rdeče in Vidovo belo.

Sledila je kulinarična pogostitev na mizi prijateljstva, kjer sta se s tradicionalnimi jedmi predstavili obe sosednji kmetiji-Špiler in Dular. Na mizi prijateljstva ni manjkalo dobrot, ki so bile pripravljene v duhu s kulinarično dediščino okolja in v duhu dobrih sosedskih odnosov. Gostje so okušali domači golaž s krompirjevimi cmoki, korejevc, različne vrste mesa, ocvirkovko, ajdovo kašo, ajdove štruklje, jabolčni ‘štrudelj’ iz kozjanskih jabolk, babičino pecivo iz sliv in še in še. Suha grla so prav tako poplaknili z lastnimi vini obeh kmetij. Pri pripravi jedi so z vintage pridihom sodelovale tudi sodelavke oddaje Okusi Posavja-kuhamo s Katjo.

Obiskovalci dogodka so bili vidno zadovoljni in enotnega mnenja, da se v Kostanjek še vrnejo.

Vir: Center za podjetništvo in turizem Krško

Fotografije: Franči Moljk