Po politični zamenjavi prvega nadzornika se obeta večstomilijonska podražitev gradnje drugega tira

Bo drugi tir po zaslugi Golobove vlade postal drugi Teš 6?

Vlada Roberta Goloba je včeraj zamenjala člane nadzornega sveta družbe 2TDK, ki bdi nad izvajanjem projekta drugi tir Divača-Koper. Kot pravi dosedanji predsednik nadzornega sveta Robert Rožič, gre za “pričakovano politično zamenjavo”, ki bo prinesla več sto milijonsko podražitev projekta.

 

“Od tega tedna dalje projekt drugega tira namesto strokovnjakov nadzira aktualna politika in domnevno izvajalci sami. Vse to bo v prihodnje najverjetneje pomenilo, da se bo ta projekt s sedanje cca. milijarde evrov vredne investicije podražil za več sto milijonov evrov, in to v škodo davkoplačevalskega denarja,” je opozoril v sporočilu za javnost.

Kot pravi Rožič je “takšno politično zamenjavo pričakoval”, saj je bil v preteklem tednu deležen raznih ‘nasvetov’, ‘pritiskov’ in sugestij. “Sugestije so bile v smeri, da naj zaradi podražitve materiala uvrstim potrjevanje oz. protokol o večmilijonskih podražitvah projekta 2TDK na dnevni red seje nadzornega sveta. Ker te podražitve niso bile strokovno utemeljene in bi izgradnjo drugega tira neupravičeno podražile za več milijonov evrov, tega nisem uvrstil na dnevni red seje,” je dejal.

Kot pravi, je dosedanji nadzorni svet vseskozi ravnal strokovno in v skladu z vsemi poslovnimi in moralnimi načeli. “Anekse, ki so bili strokovno upravičeni, smo potrdili, neupravičenih aneksov nismo in tudi ne bi potrdili. Ponosen sem, da smo vedno sprejemali odločitve na strokovni podlagi in po tehtnem ter strokovnem razmisleku, vedno v dobro družbe 2TDK,” je zapisal.

Gradiva o večmilijonskih podražitvah projekta drugi tir na dnevni red seje NS ni uvrstil še iz enega razloga. “Izvajalci podjetju 2TDK zaradi zamud pri izvedbi dolgujejo že več kot 10 milijonov evrov (pogodbene kazni). Določila zakona določajo, da se izvajalec ne more sklicevati na zvišanje cen materiala, v kolikor se cene materiala podražijo po tem, ko je prišel v zamudo,” je poudaril.

Ker podražitev, aneksov in raznih protokolov o večmilijonskih podražitvah projekta 2TDK kot predsednik NS ni želel uvrstiti na dnevni red zadnje seje in se z njimi tudi ni strinjal, jih je aktualna politika zamenjala, pravi.

A. M.