Po novem pri vstopu v Slovenijo obvezna karantena tudi za vstop iz BiH, Kosova in Srbije

Mejni prehod Obrežje

Od polnoči velja nov seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko zaradi covida-19, na katerem so po novem med 34 državami tudi Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija.

Vsakdo iz države na t. i. rdečem seznamu mora v 14-dnevno karanteno, razen redkih izjem, ki so jih tudi omejili.

Z današnjim dnem morajo tedenski delovni migranti pri prehodu meje predložiti negativni izvid na covid-19, ki ni starejši od treh dni in je bil opravljen v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja.

Slovenskim državljanom je hkrati odsvetovano potovanje v države, ki so na t. i. rdečem seznamu.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj pozval vse državljane, naj upoštevajo odlok. Namerno prenašanje bolezni, ki lahko izhaja iz tega, da je nekdo zamolčal oziroma ni povedal, kje dejansko je bil, pomeni kaznivo dejanje. Policija pa bo zoper vse, ki bi tako kršili odlok, ustrezno ukrepala.

Povedal je še, da zaenkrat Hrvaška proti Sloveniji ne zaostruje ukrepov in tudi Slovenija proti Hrvaški ne. Vlada pa lahko v nekaj urah državo z zelenega ali rumenega seznama prestavi na rdeči seznam.

Poleg BiH, Kosova in Srbije so na t. i. rdečem seznamu še naslednje države: Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija in Severna Makedonija. Iz seznama varnih držav so umaknili tudi Bolgarijo.

Država je uvrščena na rdečo listo, če v zadnjih 14 dneh beleži 40 novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev.

Razširjen je tudi t. i. zeleni seznam držav, za katere za prehajanje državne meje ni omejitev, na katerem so po novem Danska, Luksemburg, Malta, Španija, Irska in Francija. Skupno je na seznamu varnih držav poslej 24 držav, in sicer poleg omenjenih in sosednjih držav (Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija) še: Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija in Črna gora.

Še naprej lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopajo državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja.

Dr. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je včeraj predstavil tudi podatke o izvoru okužbe pri 34 aktivno pozitivnih v zadnjih 14 dneh. Od teh jih je 20 takih, ki so se okužili iz tujine, 14 pa se jih je okužilo znotraj Slovenije od teh prvih dvajsetih okuženih. Ta številka sicer še ne predstavlja meje, ko bi že lahko govoril o začetku drugega vala širjenja virusa, je dejal Krek.

Po številu okužb iz tujine, ki so bile uvožene v Slovenijo, je na prvem mestu BiH (9 okužb), okužbe pa so k nam prišle še iz Rusije, ZDA, Švedske in nekaterih drugih držav.

M. P.