Po Ljubljani z nožem zabada ljudi, izgnati ga ne morejo

Eritrejec Coco Filip Faragala je do zdaj v Sloveniji zabodel že dva človeka, bil večkrat obsojen, a izgnati ga ne morejo, ker je pravosodnemu sistemu tako svetovalo zunanje ministrstvo. Ministrstvo namreč trdi, da mu bodo v domovini kršene človekove pravice in da imajo tam prezasedene zapore.

 

Faragali na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo, ker je novembra lani je sredi Ljubljane hudo ranil brezdomko. V Plečnikovem podhodu naj bi jo z roko udaril v obraz, jo zmerjal in pozival k pretepu, stekel stran, se vrnil in jo od zadaj z nožem zabodel v trebuh. Zaradi poškodovane arterije je močno krvavela, njeno življenje je bilo v nevarnosti, pravi obtožnica.

Faragala pri tem ni prvič obtožen za poskus uboja. Kri je prelival tudi 29. novembra 2017 v samskem domu v Savljah. Takrat se je priklopil na kabelsko televizijo enega od sostanovalcev, česar pa ni hotel plačati, razbil mu je televizor in telefon ter ga tako močno udaril, da mu je polomil nekaj reber. Lotil pa se je še enega soseda. Na tega je, po poročanju Slovenskih novic, vpil “respect, respect” (spoštovanje, spoštovanje), ga s palico tolkel po glavi, zbil na tla, mu v oči porival prste in še zabodel ter porezal z nožem. Ker pa te rane po mnenju izvedenca sodnomedicinske stroke niso bile smrtno nevarne, je tožilstvo omililo obtožnico in Faragala jo je odnesel z enim letom in 11 meseci zapora, za drugi napad je dobil štiri mesece.

Izrečena mu je bila še stranska kazen – izgon iz Slovenije za najmanj štiri leta, a je tega odsvetovalo zunanje ministrstvo, ker da so tam kršene človekove pravice in prezasedeni zapori. Poleg omenjenih kaznivih dejanj je v preteklosti po pisanju Žurnala zagrešil še dve. Leta 2015 so ga obsodili na šest mesecev pogojnega zapora zaradi nasilništva, leta 2012 pa si je z ropom prislužil dve leti zapora.

A. M.