Po intervjuju z Urško Bačovnik Janša splet pregoreva

Urška Bačovnik Janša (vir: družbena omrežja)

Na TV Slovenija je v nedeljo zvečer potekal ekskluzivni intervju z ženo predsednika vlade Urško Bačovnik Janša, ki ga je opravil novinar Jože Možina. Šlo je njen prvi daljši pogovor za kak televizijski medij, v katerem je spregovorila o svojih pogledih na politiko, svojega moža in podoživela nekatere, tudi politične dogodke iz njunega skupnega življenja.

V intervjuju je nastopila iskreno, a hkrati tudi trezno in premišljeno. Tako da ne preseneča, da je Možina danes na Twitterju zapisal: “Splet kar pregoreva. Moj vtis – zelo prijetna oseba, zavzeta, iskrena in naravna, ki pokaže tudi svojo ranljivost, kar je v našem medijskem svetu redka vrlina.”

V intervju sta se z novinarjem sprehodila od njenega otroštva na kmetiji v Šentilju pri Velenju do odločitve za študij medicine in uspešnega dela v zdravniškem poklicu kot zdravnica.

V pogovoru je spregovorila tudi o razmerah po izbruhu epidemije, ko so jo kolegi rotili, naj pomaga, ker imajo le za tri dni zaščitne opreme. V tej luči je pojasnila svojo komunikacijo v zvezi z nabavo zaščitne opreme. Dejala je, da ničesar ne obžaluje in bi podobno storila še enkrat, ker se je zavedala stiske zdravstvenega osebja ob izbruhu epidemije, ko so na primer v celjski bolnišnici razpolagali z zaščitno opremo le za tri dni.

Na svoje kolege zdravnike in medicinske sestre je ponosna, prav tako na delo tistih, ki so skrbeli za oskrbovance domov za ostarele. V pogovoru se je dotaknila tudi širše problematike razmer v zdravstvu, ki ga pesti pomanjkanje zdravnikov in medicinskih sester. Ob tem ko je soprog Janez Janša prevzel vodenje vlade, se je zavedala, da prihaja zelo zahtevno obdobje in vnovičen pritisk na celo družino.

V nadaljevanju je pojasnila, kako se je soočila z organiziranim blatenjem njene družine v preteklih letih, ko so politični nasprotniki širili celo zlonamerne govorice o njenih otrocih, češ da sta avtista. Kot je dejala, so jo govorice prizadele, hkrati pa je bila hvaležna, da sta otroka v resnici zdrava. Kot temno obdobje je izpostavila možev odhod v zapor in s tem povezane velike preizkušnje. Gostja pove, da se je njenemu možu in celi družini takrat zgodila velika krivica.

Žal ji je, da zaradi medijske gonje javnost ne pozna njenega moža takšnega, kot v resnici je. Podoba, kot jo slikajo mediji, je povsem izkrivljena, je dejala.

Komentirala je tudi aktivnost soproga Janeza na družbenih omrežjih, ki ji ni vedno po godu, pravi pa, da verjame, da dela tisto, za kar meni, da je prav. Želi si več strpnosti in poštenja v slovenski naciji. Meni, da smo kot narod in država veliko dosegli in optimistično zre naprej.

Če ste zamudili, si intervju prek spleta lahko ogledate tukaj: intervju-tv

M. P.