Po devetih mesecih več kot podvojeno število nezakonitih prehodov meje

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Policija je v prvih devetih mesecih letos obravnavala 15.590 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 115 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 7260. Kot je razvidno iz policijske statistike, je med njimi še naprej največ migrantov iz Afganistana, v vrh pa so se prebili še državljani Indije in Burundija. Tako se očitno pozna napoved nove vlade, da bo podrla zaščitno ograjo na meji.

 

Največji pritisk nezakonitih prečkanj meje še naprej beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili skoraj polovico vseh primerov, opazna pa je rast števila še na območju novomeške policijske uprave, kjer beležijo skoraj tretjino vseh primerov.

Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot trikrat. Skupaj jih je bilo 14.981. Slednje je posledica novega navodila vodstva policije, da migrantov na smejo zavračati, četudi prihajajo iz varnih držav, v katerih ni vojne, vedo povedati obmejni policisti.

A. M.