Plačila za OMD naj bodo v celoti izvzeta iz plačila dohodnine

Poslanec Tomaž Lisec (vir: arhiv)

V poslanski skupini SDS zahtevajo sklic nujne seje odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Temi, ki terjata sklic nujne seje, sta dve. Prva je problematika plačil za kmetovanje na območjih z omejitvami (OMD), druga pa je pomoč pri organizaciji Mednarodnega takmovanja mladih čebelarjev.  

Vladajoča koalicija je namreč s 1. januarjem uveljavila novelo zakona o dohodnini, s katero se plačilo za kmetovanje na območjih z omejitvami v višini 50 odstotkov štejejo med obdavčljive prejemke. Plača se torej 50-odstotna dohodnina.

V SDS pa poudarjajo, da shema plačil za kmetije na območjih z naravnimi ali drugimi omejitvami kmetijskim gospodarstvom nadomešča dodatne stroške in izpad dohodka zaradi težjih pogojev kmetovanja ter tako pomaga k večji konkurenčnosti kmetij. V shemo je vključenih okoli 46.600 slovenskih kmetij.

Dodajajo, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prvotno sicer predlagalo, da so še naprej izvzeta iz plačila dohodnine v celoti, a je temu nasprotovalo ministrstvo za finance. Hkrati je letošnja novost tudi to, da plačila za tekoče leto ne bodo izplačana letos, ampak januarja 2024. O vsem tem v SDS zahtevajo sejo odbora, kjer bi sprejeli sklepe, ki bi to vladno norost onemogočili.

Druga tema, zaradi katere v poslanski skupini SDS zahtevajo sklic nujne seje odbor za kmetijstvo, pa je pomoč pri organizaciji mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev. To Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica organizira v začetku julija, pričakujejo pa približno 300 ljudi z vsega sveta. Vrednost projekta je 150.000 evrov. V SDS si zavzemajo, naj pristojno ministrstvo zagotovi finančno in organizacijsko podporo organizaciji tekmovanja.

Celotna zahteva SDS za sklic nujne seje odbora je dostopna na povezavi: Plačila za OMD

M. P.