Plača direktorja STA Veselinovića višja od plače premierja Janše

Vir: STA

Direktor državne Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinović se je v zadnjih dneh zapletel v spor z vladnim uradom za informiranje, saj mu odreka pravico, da vpogleda v nekatere dokumente o poslovanju STA, čeprav je urad del vlade, ki je edina družbenica STA. Pri tem se sklicuje na formalistične izgovore, češ da lahko dokumente zahteva le vlada, ker da je urad le financer STA, vlada pa dejanska družbenica, čeprav je urad za informiranje sestavni del vlade.

Ob tem se marsikdo sprašuje, kaj je tisto, kar Veselinović ne želi pokazati lastnikom STA, še posebej po tem, ko so v javnost pricurljali podatki o plači, ki si jo je dal izplačati v letu 2019. Omenjenega leta je namreč Veselinovič STA skupaj stal kar dobrih 100.000 evrov.

Pri tem je Veselinović v povprečju mesečno na račun dobil 3.409 evrov neto plače, za letošnji oktober pa 3.552 evrov. To je več, kot je na primer bruto plača nekaterih najslabše plačanih poslancev. Novembra je denimo bruto plača poslanca Mihaela Prevca (NSi) znašala 2.765 evrov, Tadeje Šuštar (NSi) 3.222 evrov in Franca Kramarja (SAB) 3.145 evrov.

Neto plača Veselinovića pa je celo višja od plače predsednika vlade Janeza Janše. Veselinovićevi lanski bruto prejemki, vključno s povračili stroškov, so namreč v povprečju znašali 8.556 evrov na mesec, poroča portal Siol.net, medtem ko bruto plača Janše znaša 5.063 evrov.

Poznavalci dogajanja na STA pravijo, da so takšne anomalije na STA posledica dejstva, da je nadzorni svet STA, ki naj bi nadziral Veselinovića, izvolila ista politična opcija kot Veselinovića, to je bila leva politična opcija. Posledično nadzora očitno ni ali pa je zelo šibek.

Bile naj bi tudi posledice dejstva, da sindikat na STA praktično ne deluje oziroma je zaradi naklonjenosti Veselinoviću povsem pasiven. Tako se na primer plače na STA praktično niso zvišale že 10 let, pravijo poznavalci.

M. P.