Petan prodaja Mokrice

Terme Čatež, ki so v lasti Bojana Petana, so objavile namero o odprodaji kompleksa Hotel Golf Grad Mokrice. Prodati nameravajo igrišče za golf na 47 hektarjih in z 18 luknjami, prodaja pa se v paketu z gradom, v katerem so urejene hotelske sobe s štirimi zvezdicami, restavracija z razgledom na golfišče, vinska klet, dvorane, poslovni center in posebne nastanitve za golfiste.

Terme, ki so lani imele 30 milijonov evrov prihodka in 1,9 milijona evrov dobička, v prospektu za prodajo ne razkrivajo, kakšne prihodke ima Grad Mokrice. Zadnji objavljeni podatki so za leto 2013, ko je bilo teh okoli 220 tisoč evrov, kar je za tovrstni kompleks zanemarljivo malo. Prav tako ne objavljajo pričakovane kupnine.

Poslovni dnevnik Finance pa je včeraj poročal, da se je za nakup golf igrišča na Mokricah pred leti zanimal Dragan Šolak, srbski tajkun iz Kragujevca in eden od petih najbogatejših Srbov, nato pa je zaradi neurejene zemljiško-knjižne dokumentacije odstopil od nakupa. V Termah Čatež so nato dokumentacijo uredili, ali se Šolak še zanima za nakup Mokric, pa v Termah ne razkrivajo. Šolak ima v lasti že blejsko igrišče, nekatere medije, ukvarja se tudi s telekomunikacijskimi posli (Telemach). Igrišče na Bledu je kupil leta 2013, upravlja pa ga prek podjetja Eligo, ki je imelo lani 1,1 milijona evrov prihodkov in več kot 886 tisoč evrov izgube.

Bojan Petan, ki je ob pomoči elite izvajal menedžerski odkup številnih podjetij na način, da je za to najemal posojila predvsem pri državnih bankah in za odplačilo zastavljal še nekupljene deleže, velja za velikega tajkuna. Po neuradnih informacijah mora Grad Mokrice prodati na zahtevo bank, ki jim naj bi bila njegova skupina podjetij, bolje rečeno njegov imperij, dolžan okoli 150 milijonov evrov, danih zavez pa ne izpolnjujejo. Terjatve iz državnih bank so bile sicer prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot t. i. slabo banko. Sicer pa je Petan soudeležen najmanj v naslednjih podjetjih: DZS, Terme Čatež, Marina Portorož, DZS Investicije in Dnevnik.

Na eni izmed državnozborskih preiskovalnih komisij je Petan pred kratkim povedal, da njegova dnevna neto plača presega 1.800 evrov. Prepričan je, da si to tudi zasluži in mu toliko tudi pripada. Mesečno tako prejme okoli 54.000 evrov neto plače.

M. P.