Petan krivde za izčrpavanje Term Čatež ne priznava

Bojan Petan (vir: družbena omrežja)

Na Okrožnem sodišču v Kopru se je včeraj s predobravnavnim narokom začelo sojenje v primeru domnevnega izčrpavanja Term Čatež oz. podjetij iz kroga DZS. Včeraj je pred sodnico Meri Mikac stopil prvi mož več družb iz skupine DZS Bojan Petan, ki očitanega kaznivega dejanja ni priznal.

Tožilstvo mu sicer očita, da je z delniškimi in posojilnimi posli v obdobju po letu 2007 finančno izčrpaval Terme Čatež. Eno od največjih turističnih družb v državi naj bi lastninil z njenim denarjem.

Tožilka v tej zadevi Petra Terdin je povedala, da je skupaj obtoženih šest fizičnih in dve pravni osebi. Petanu, ki je v okviru skupine DZS predsednik uprave krovne družbe DZS, predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik in generalni direktor Term Čatež, očitajo dve kaznivi dejanji – zlorabe položaja pri upravljanju gospodarske družbe pred prevzemom Term Čatež ter zlorabe položaja znotraj nadzornega sveta Term Čatež in v Marini Portorož.

Terme Čatež so, kot je dodala, morale zaradi odločitve na skupščini delničarjev odkupiti lastne delnice in jih nato umakniti. Za nakup so v letih 2007 in 2008 vzele okrog 31 milijonov evrov posojila, ki ga odplačujejo še danes.

Med obtoženimi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju so poleg Petana tudi finančnik Bogdan Pušnik ter družbi DZS in MS Invest. Na predobravnavnem naroku se bosta o krivdi izrekla še Marko in Vojislav Ignjič in Matjaž Satler.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so Petana in njegov poslovni imperij vzeli pod drobnogled vzeli leta 2014, ko so po vsej Sloveniji opravili več kot 30 hišnih preiskav, Petana pa so takrat začasno pridržali. Hišno preiskavo so opravili tudi v Marini Portorož in zasegli več dokumentacije.

Preiskovalci so preverjali domnevno izčrpavanje povezanih družb, med drugim tudi Marine Portorož in Term Čatež. Septembra 2014 so preiskavo končali in poleg Petana ovadili štiri ljudi in dve družbi iz Ljubljane. Osumili so jih zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

V letih 2009 in 2010 naj bi z zlorabo vodstvenih in nadzornih funkcij pri upravljanju in zastopanju gospodarskih družb sprejeli več škodljivih sklepov in pogodbo. V korist DZS naj bi, kot so tedaj ocenili na NPU, pridobili več kot 25 milijonov evrov premoženjske koristi in domnevno izčrpavali povezane družbe.

M. P.