Patricija Šulin: “Nasprotujem nezakonitim migracijam in se zavzemam za učinkovitejšo zaščito zunanjih meja”

Varnost državljanov in državljank mora biti na prvem mestu.

Volitve v Evropski parlament, ki bodo naslednjo nedeljo, 26. maja 2019, bodo prelomne tako za Evropo kot Slovenijo. O tem je v enem izmed številnih intervjujev v zadnjem času govorila tudi evropska poslanka Patricija Šulin, ki na skupni listi SDS+SLS kandidira tudi letos. Patricija Šulin je večkrat doslej obiskala tudi Posavje.

 

Šulinova je povedala, da je sedanji mandat pokazal, kako ranljiva je lahko Evropska unija (EU). Po tem, ko so bile v začetku mandata vse oči uprte v blaženje posledic gospodarske in finančne krize, so nas kmalu doletele množične nezakonite migracije, ki so pokazale, kako pomembna je enotnost in učinkovitost EU pri soočanju z izzivi. Nato so se soočili še s terorističnimi napadi, pika na i pa je bila odločitev državljanov Združenega kraljestva na referendumu, da zapustijo Evropsko unijo, kar je bil velik udarec za vse. Vsi ti dogodki so ponovno pokazali kako pomembna je Evropska unija ter da je od vseh nas odvisno, kako bomo živeli v prihodnosti.

“Zato so te volitve tako za Slovenijo kot za Evropo zelo pomembne, da pokažemo, da nam je mar, v kakšni EU bomo živeli mi in naši zanamci. Zato moramo reči odločen ne tistim strankam in politikom, ki si želijo razpada EU,” je dejala Šulinova.

Patricija Šulin je govorila tudi o problematiki migrantske politike in odgovorila na vprašanje, kako lahko Slovenija zajezi nezakonite prehode migrantov.

Dejala je: “Moje stališče do ureditve problema z nezakonitimi prehodi migrantov je zelo jasno. Nasprotujem nezakonitim migracijam in se zavzemam za učinkovitejšo zaščito zunanjih meja, saj mora biti varnost naših državljank in državljanov na prvem mestu. Že leta 2015, ko je Slovenijo prečkalo na stotisoče nezakonitih migrantov in so bili prstni odtisi vzeti komaj desetini, sem opozarjala na neizvajanje schengenskih predpisov Takratna vlada je namreč ljudi zelo neodgovorno brez vsakršne kontrole vsakodnevno spuščala v državo.”

“Kdor je ilegalno vstopil v Evropo, jo mora tudi kar najhitreje zapustiti.”

Šulinova je doslej že večkrat obiskala tudi Posavje. O tem je povedala:

“Zelo rada grem med ljudi, prisluhnem njihovim težavam in odgovarjam na njihova vprašanja. Tako v celotnem mandatu kakor tudi v predvolilni kampanji si prizadevam, da bi državljankam in državljanom čim bolj približala Evropsko unijo ter predstavila vse prednosti, ki jih Slovenija ima kot članica evropske družine. Tako sem tekom mandata imela približno 50 okroglih miz po celi Sloveniji, prav tako sem omogočila preko 30 skupinam iz Slovenije obisk Evropskega parlamenta v Bruslju in v Strasbourgu.”

O volilni udeležbi, ki je v Sloveniji nizka, pa je povedala:

“Z volilno udeležbo na evropskih volitvah se v Sloveniji ne moremo pohvaliti, saj je bila ta leta 2014 med najnižjimi med vsemi državami članicami, le 24,55 %. Temu botruje tako občutek ljudi, ki se jim Bruselj zdi preveč oddaljen kakor tudi poročanje medijev, ki velikokrat v povezavi z Evropsko unijo poročajo le v negativnem kontekstu. Evropa se sooča s številnimi izzivi, od migracij, staranja prebivalstva do brezposelnosti med mladimi. Zato državljanke in državljane vabim, da se udeležijo volitev in sodelujejo v demokratičnem procesu. Vsi moramo soodločati o tem, v kakšni Evropi si želimo živeti.”

Na koncu je vse povabila, da se naslednjo nedeljo, 26. maja, volitev udeležimo v čim večjem številu.

M. P.