Pahor častnemu občanu Brežic Dragutinu Križaniću podelil medaljo za zasluge

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v predsedniški palači v sredo podelil državna odlikovanja. Pri tem je medaljo za zasluge prejel častni Občine Brežice Dragutin Križanić, in sicer za dolgoletno delovanje na področju glasbenega šolstva v Brežicah ter za obuditev in razširjanje tamburaštva.

Podelitve medalje so se udeležili njegovi najbližji, prijatelji in sodelavci, župan Ivan Molan in drugi.

V utemeljitvi nagrade je zapisano, da je Križanič pri vodenju brežiške glasbene šole (vodil jo je od leta 1992 do 2012, ko se je upokojil) pustil neizbrisen pečat. Glasbena šola Brežice je v času njegovega vodenja povečala število učencev, pridobila ustreznejše prostore in odprla več novih oddelkov za glasbila.

Šola je v njegovem času postala pomemben dejavnik glasbenih in nasploh kulturnih dogajanj v ožji in širši posavski pokrajini. Začela je sodelovati z bližnjimi in tudi bolj oddaljenimi glasbenimi šolami, pri čemer je bilo najodmevnejše sodelovanje z umetniško šolo Johanna Sebastiana Bacha iz češkega mesta Dobrany, ki je Križaniću leta 2012 tudi podelilo naziv častni meščan.

Med letoma 1997 in 2005 je Križanić vodil delovno skupino za pripravo učnega načrta za glasbeni predmet “šola za tamburice” in je tudi soavtor učbenika “Šola za tamburice”. Že leta 1983 je prevzel vodenje tamburaškega orkestra KUD Oton Župančič iz Artič, ki sta ga nato s soprogo vodila 35 let. Ob tem sta ustanovila tudi mešani in ženski pevski zbor KUD Brežice in ju vodila več kot 30 let. V bližnji in daljni okolici sta pripravila sto in sto skupnih koncertov, nastopov in gostovanj tamburaškega orkestra z zboroma.

Odlikovanja Republike Slovenije so najvišja priznanja države za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena za blaginjo Slovenije. Medalja za zasluge se podeljuje za posebno uspešne dosežke in rezultate na področjih, ki pomenijo pomemben prispevek k razvoju in uveljavljanju Republike Slovenije.

M. P.