Opozicija epidemijo že dlje časa izkorišča za prevzem oblasti

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil 61. izredne seje Državnega zbora, na kateri poslanke in poslanci razpravljajo o izvolitvi novega predsednika vlade, kar predlagajo v opoziciji. Za stranke LMŠ, SD, Levice in SAB, v zadnjih mesecih združenih v KUL, je sicer značilno, da epidemijo že več mesecev izkoriščajo za prevzem oblasti.

To, kar v SDS in vladi pod Janševim vodstvom gradijo, v KUL rušijo. Oblast pa želijo zdaj prevzeti s kandidatom Karlom Erjavcem, ki je na volitvah leta 2018 prejel vsega 394 glasov volivcev in volivk, kar še za občinskega svetnika ne bi bilo dovolj, kaj šele mandatarja. Norčevanje iz države in ljudi.

V nadaljevanju objavljamo magnetogram govora predsednika Vlade RS Janeza Janše danes v parlamentu.

“To, kar imamo danes oziroma to kar imate danes na dnevnem redu seveda ni konstruktivna nezaupnica, ker ustava za ta instrument predvideva najmanj 46 glasov. Slovenska ustava torej daje ta instrument, zaradi tega, da se v državi ne povzroča politična nestabilnost in da če neka Vlada izgubi večino, to pomeni, da ima opozicija večino in postane nova vladajoča koalicija, zbere dovolj glasov, zamenja Vlado in delo in življenje teče dalje.

Vi ste vložili ta instrument z desetimi podpisi, zato to seveda ni konstruktivna nezaupnica, ampak je destruktivna farsa.

V besedilu, ki ste ga predložili, pa tudi v tem kar sta predlagatelj in kandidat za mandatarja povedala doslej je mogoče 5 % tega, kar naj bi bil program in 25 % pač kritizerstva, lepih želja, pa tudi vrsta laži in manipulacij. Tudi teh procentov naštevanje kaj vse bi naredili, če bi meli vlado, zveni precej komično.

Na začetku mandata, kljub temu da volitev niste zmagali, ste imeli vlado leto in pol. Bilo vas je precej več v tisti koaliciji, pa ni bilo nič od tega. A sedaj kar naenkrat pa bo? Od kje?

Meni seveda tukaj ni treba naštevati, kaj vse je naša vlada naredila v bistveno krajšem času in v izjemno težkih pogojih epidemije. Slovenske državljanke in državljani to vedo in to tudi čutijo v žepih. Delavci, upokojenci, študentje, družine, nihče ni bil pozabljen v tem času. Ohranili smo na sto tisoče delovnih mest. V osmih protikoronskih paketih v glavnem ste glasovali proti vsem, ali pa jih vsaj niste podprli, je ta vlada za Slovenke in Slovence, za slovenske državljane sprejela in tudi uresničila bistveno več ukrepov v enem samem bistveno več ukrepov kot vi v letu in pol na začetku tega parlamentarnega mandata.

Če pa seštejem vseh osem protikoronskih paketov in primerjamo s prejšnjimi desetimi leti je od teh osmih paketih bistveno več ukrepov, bistveno več konkretnih stvari zaradi katerih ljudje živijo bolje, imajo več v žepu, imajo boljšo perspektivo za prihodnost kot to, kar ste vi sprejeli v 10 letih prej. In v tem kar ste zapisali, govora je bilo sicer manj danes o tem, je precej velika žalitev za slovensko zdravstvo glede umrlih s Covidom oziroma zaradi njega.”

Več lahko preberete tukaj:  GOV.SI

M. P.