Olovec: Romi imate svoje pravice, a imate tudi dolžnosti!

“Romi niste drugorazredni državljani, toda niste niti privilegirani državljani. Romi imate pravice, a imate tudi svoje dolžnosti. Več kot se nas bo tega zavedalo, v bolj harmonični družbi bomo živeli,” je v včerajšnjem nagovoru zbranim ob svetovnem dnevu Romov poudaril podžupan Mestne občine Krško Janez Jože Olovec.

V ponedeljek je ob svetovnem dnevu Romov v Kerinovem Grmu potekala prireditev, ki so jo organizirali udeleženci projekta Skupaj za znanje – izvajanje aktivnosti v večnamenskih romskih centrih v sodelovanju s tamkajšnjim dvojezičnim pripravljalnim vrtcem.

Zbrane je v imenu Mestne občine Krško nagovoril tudi podžupan Janez Jože Olovec, ki je poudaril pomen tradicije in dediščine romskega prebivalstva, a je hkrati opozoril, da Romi niso ne drugorazredni ne privilegirani: “Romi imate pravice, a imate tudi svoje dolžnosti. Ste enakopravni državljani kot vsi ostali. Več kot se nas bo tega zavedalo, v bolj harmonični družbi bomo živeli.”

Podžupan je pohvalil posameznike, ki so delavni in se izobražujejo, a je obenem spomnil, da obstajajo tudi takšni, ki jim delo in izobrazba nista na prvem mestu: “A na žalost dejanje enega posameznika po krivici umaže ime celotne skupnosti – tudi romske. Jasno želim poudariti, da imamo na Mestni občini Krško ničelno toleranco do kakršne koli oblike kriminala in se bomo vedno trudili, da ohranimo varno okolje in družbo.”

Spomnil je tudi na lanski predlog zakonov, ki jih je s podpisi podpore občanov v Državni zbor vložila skupina županov z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja in s katerimi so želeli narediti korak naprej k reševanju romske problematike. “Z njimi nikakor nismo želeli nobeni skupnosti odvzeti pravic, smo pa želeli poudariti pomen obveznosti do družbe in okolja, ki se jih moramo zavedati in izpolnjevati prav vsi. Med njimi je tudi obvezno osnovnošolsko izobraževanje otrok – izobrazba in vzgoja sta namreč ključ, s katerim lahko odpremo vrata enakopravni družbi, brez predsodkov in diskriminacije. Predlogom zakonov ste prikimali mnogi predstavniki romske skupnosti v Sloveniji, a žal ti niso bili podprti.”

Foto: MO Krško