Oglejte si nove slovenske vlake

Slovenske železnice so 8. julija začele testiranja novega potniškega vlaka na javni železniški infrastrukturi v Sloveniji. Gre za testiranje prilagojenosti na železniško infrastrukturo v Sloveniji. Testiranje prvega novega potniškega vlaka je med drugim potekalo tudi v Brestanici in Sevnici.

Novi vlaki so prva testiranja opravili tujini, za uskladitev z domačo zakonodajo pa morajo določena specifična testiranja opraviti tudi na železniški infrastrukturi v Sloveniji. Po uspešno opravljenih testiranjih bo lahko Javna agencija za železniški promet za vlak izdala obratovalno dovoljenje in bo z njim mogoče začeti prevažati potnike.

Slovenske železnice so pri podjetju Stadler naročile 52 potniških vlakov, od tega 21 enonadstropnih in 10 dvonadstropnih električnih ter 21 enonadstropnih dizelskih vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 320 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost.

Enajstega marca je na železniško postajo Hodoš prispel prvi novi (dizelski) vlak. Na njem je 171 sedežev, od tega 12 v 1. razredu, 137 v 2. razredu ter 22 preklopnih sedežev. Dve mesti sta rezervirani za invalidske vozičke, vlak pa ima tudi 143 stojišč. Na vlaku je prostora za 10 koles v dveh večnamenskih oddelkih.

Vlak so med drugim testirali v Ljubljani, v Kresnicah, v soteski Save pri Zagorju, Brestanici in Sevnici.

M. P.