Odprtih več trgovin in servisnih dejavnosti

(vir: pixavbay.com)

V skladu z novimi vladnimi odloki se lahko danes odpre več trgovin in storitev, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, a le tam, kjer bodo uspeli zagotoviti testiranje na novi koronavirus za zaposlene. Na vseh smučiščih po državi pa lahko danes zaženejo naprave.

Nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je včeraj po četrtkovem posvetu s predstavniki gospodarstva sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, dodatno pa se dodaja nove izjeme.

Predstavniki gospodarstva so s sprejetimi odločitvami zadovoljni.

Danes se tako lahko odprejo vse trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti. Vendar to velja le, če zaposleni že izpolnjujejo pogoj zagotovitve negativnega izvida testa.

Po vsej državi se dodatno lahko odprejo tudi specializirane trgovine z otroškim programom. Za tam zaposlene bo redno tedensko testiranje obvezno od petka, 12. februarja.

Prav tako so od danes dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, če ne gre za frizerske salone ali medicinsko pedikuro oz. manikuro, individualno strokovno oz. poslovno izobraževanje in usposabljanje ter storitve salonov za nego živali, kjer pa morajo poleg zaposlenih negativni test predložiti tudi potrošniki.

V številnih dejavnostih, ki so po vsej državi odprte že zdaj, bo redno tedensko testiranje zaposlenih obvezno od petka, 12. februarja. Med temi so poleg trgovin z otroškim programom še živilske prodajalne, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, tržnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Še vedno velja: Ena oseba na 30 kvadratnih metrov površine

Še vedno veljajo ukrepi ene osebe na 30 m2 v zaprtih prostorih ali ena stranka na cel prostor, če je prostor manjši od 30 m2.

Izpostaviti velja tudi to, da se upoštevana kvadratura trgovine določa posamično na trgovino, torej v praksi je trgovski center, ki je večji od 400 m2 lahko odprt, v njem pa smejo imeti odprto dejavnost tiste trgovine, ki so manjše od 400 m2.

Odlok za izvajalce določa tedensko testiranje na prisotnost covid-19, na izvajalcih pa je, da si zagotovijo oziroma organizirajo testiranje.

Smučišča

Da lahko smučišča od danes vnovič obratujejo po vsej državi, je vlada odločila v sredo. Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob predložitvi negativnega testa oz. ob organiziranju testiranja na smučišču.

Predstavniki ministrstva za gospodarstvo so včeraj poudarili, da si bodo še v prihodnje zavzemali za pospešeno odpiranje dejavnosti, vendar ob zagotavljanju varnostnih standardov in strogem spoštovanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Omejitve prehajanja občinskih in regijskih mej ter omejitev gibanja v nočnem času so še vedno v veljavi, tako kot doslej. Za rekreacijo je prehod občinskih mej znotraj posamezne statistične regije dovoljen.

Za lažjo predstavo objavljamo še grafike:

Vir: Vlada RS (Twitter)

Več o tem si lahko preberete tukaj 

M. P.