Odmevi na 265 prijavljenih tujcev: “Končno so ga dobili”

Tovarniška 6 v Krškem, kjer je bilo prijavljenih kar 265 tujcev. (vir: Google Street)

Naš sobotni prispevek, da ima podjetje B-A-Z Dejanović v objektu na Tovarniški 6 prijavljeno prebivališče za kar 265 tujcev, je v javnosti naletel na velik odmev. Povzela ga je nacionalna Slovenska tiskovna agencija kot tudi drugi vidni mediji v Sloveniji. Bil je tudi eden najbolj branih prispevkov na našem portalu od začetka njegovega obstoja nasploh.

S komentarji na Facebooku so se oglasili številni naši bralci, ki so menili, da je bil skrajni čas, da je celotna zadeva prišla v javnost, in opozarjali, da je bilo sporna praksa prijavljanja tujcev na Tovarniški 6 znana že kar nekaj let, a ni nihče ukrepal. “Končno so ga dobili,” se je med drugim glasil zapis enega od bralcev.

Na svojem Facebook profilu se je oglasil tudi občinski svetnik Občine Krško Jože Olovec (SDS), ki je spomnil, da je na zadnji seji občinskega sveta tudi sam predlagal revizijo vseh izdanih dovoljenj za prebivanje tujcev v Sloveniji od vključno leta 2014. Prepričan je namreč, da bo na tem področju odkritih “še veliko anomalij in tudi dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti”.

Vprašal se je, kje so bili ves ta čas odgovorni. “Ni mi jasno, kako lahko nekdo na uradnem položaju podpira in operativno izvaja donosen poslovni model priseljevanja in fiktivnih prijav in vse to v škodo občanov. Tega se je nabralo za več kot osem milijonov evrov ali za štiri vrtce oz. dva bazena na leto,” je zapisal. Dodal je, da je tovrstno “združeno delo” interesentov in upravičencev enostavno treba nemudoma prekiniti, poleg tega pa poiskati odgovorne v Krškem in nalogodajalce iz Ljubljane.

Kakor koli. Zdaj so na vrsti uradni organi – od upravne enote do centra za socialno delo in policije – da natančno preverijo in dokončno raziščejo, kakšne nepravilnosti so se in se dogajajo pri prijavljanju tujcev v Krškem, saj je to edini način, da se tovrstne sporne prakse prekinejo. Na portalu Moje Posavje pa  bomo njihovo delo seveda spremljali.

M. P.