Odbor DZ dal zeleno luč za mestno občino Krško, ne pa tudi za Brežice in Jesenice

Odbor državnega za notranje zadeve je včeraj obravnaval predloge, naj občine Krško, Brežice in Jesenice dobijo status mestne občine. Za občini Brežice in Jesenice ni dal soglasja, zato je postopek zanju končan, je pa dal zeleno luč za Krško.

Odločitev morajo sicer na plenarni seji potrditi še poslanke in poslanci.

Predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, s katerim bi status mestne občine dobila občina Krško, je septembra v obravnavo v državni zbor po skrajšanem postopku v imenu krške občine vložil poslanec SNS Dušan Šiško. Podprla sta ga tudi poslanec SDS Tomaž Lisec in poslanec SD Tomaž Han.

Ta predlog novele zakona je včeraj dobil zeleno luč odbora in gre v nadaljnjo obravnavo, niso pa člani odbora podprli dopolnila poslanca Igorja Zorčiča (NeP), da bi enak status dobila tudi občina Brežice, in dopolnilo poslanske skupine SAB, da bi status mestne občine dobila tudi občina Jesenice.

Poslanec Šiško je pojasnil, da gre za pobudo Občine Krško in s tem uresničitev želje občanov, občinskega sveta in vseh lokalnih odborov desetih političnih strank, ki so zastopane v njem. Pobudo utemeljujejo s številnimi argumenti, sam je med drugim dejal, da občina Krško izpolnjuje podobne pogoje, kot nekatere druge občine, ki mestni status že imajo. Povedal je, da v občini poteka postopek združevanja naselij “v močno mesto Krško”.

Razloge v prid podelitvi statusa mestne občine je članom odbora predstavil tudi župan občine Krško Miran Stanko, ki je med drugim dejal, da bo s pridružitvijo naselij mesto imelo okoli 10.000 prebivalcev, občina pa ima sicer dobrih 26.000 prebivalcev.

Člani odbora so predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij podprli s 14 glasovi za in tremi proti, sledi obravnava predloga novele zakona še v državnem zboru. Če bo novela zakona potrjena v DZ, bo Krško 12. mestna občina v Sloveniji.

A. M.