Od septembra na blagajnah v trgovinah ne bo več plastičnih vrečk

Če držijo februarske napovedi zdaj že odstopljenega ministra za okolje Jureta Lebna, od 1. septembra na blagajnah trgovin v Sloveniji več ne bo mogoče kupiti nosilnih plastičnih vrečk. Tako se je Leben, kot je povedal takrat, namreč dogovoril z Trgovinsko zbornice Slovenije.

Slovenske trgovine sicer tudi pod prisilo države že nekaj časa omejujejo uporabo plastičnih vrečk. Od novega leta so prepovedane brezplačne plastične vrečke, ki so jih trgovine ponavadi kupcem dajale ob nakupu čevljev, oblačil in podobno. Zdaj so vrečke v trgovinah v takih primerih sicer še na voljo, a jih je treba plačati. Prav tako so v trgovinah še na voljo zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki se ponavadi uporabljajo za sadje in zelenjavo.

So se pa nekatere trgovine same odločile, da plastičnih vrečk ne bodo imele več na voljo, četudi bi jo kupec želel kupiti. Ena od takih trgovin je Lidl, pri nekaterih drugih trgovcih pa je mogoče kupiti le še bio razgradljive vrečke in papirnate vrečke.

Takšni ukrepi naj bi bili posledica spoznanja, da se naš planet duši v plastiki. Nedavno je na primer svet pretresla novica, da so v enem izmed mladih kitov, ki so ga našli poginjenega, odkrili za kar 40 kilogramov različne plastike, predvsem vrečk.

Težave s plastiko se tudi zato zaveda vse več držav, tudi takih, od katerih tega morda ne bi pričakovali. Več supermarketov v Vietnamu se je na primer nedavno pridružilo pobudi, naj se v prizadevanjih za zaščito okolja spodbuja uporabo embalaže, ki ni narejena iz plastike. Tri največje verige supermarketov v državi so tako namesto plastičnih vrečk za zavijanje zelenjave že začele uporabljati liste bananovca.

M. P.