Od ponedeljka v trgovinah in drugih javnih zaprtih prostorih obvezna uporaba mask in rokavic

Od ponedeljka je po vsej Sloveniji v notranjih zaprtih prostorih obvezna uporaba mask in zaščitnih rokavic, med drugim tudi v trgovinah. V večje živilske trgovine tako brez omenjene zaščitne opreme ni mogoče vstopiti, zato se ponekod pojavljajo težave.

Mask namreč primanjkuje in jih je težko dobiti, zato se skuša vsak znajti po svoje.

Odlok, ki zapoveduje obvezno nošenje zaščitnih mask in rokavic, sicer določa tudi, da je namesto zaščitne maske mogoče uporabiti tudi šal, ruto ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, tako da že rešuje večji del težav.

Tisti, ki bi si vendarle vseeno želeli nadeti masko, pa je ne morejo kupiti, si jo lahko izdelajo tudi doma. Objavljamo nekaj povezav do nasvetov, kako si sam izdelati masko. Ob tem velja opozorilo, da maska še popolna zaščita pred koronavirusom, je pa dokaj dobra zaščita, ko se za tistih nekaj minut odpravimo po najnujnejše v trgovino ali lekarno. Pri tem je seveda treba upoštevati tudi vsa ostala priporočila, to je o odmiku vsaj 1,5 metra od ostalih oseb.

Najbolj pomembno je, da je maska pritisnjena ob nos in čim bolj “zategnjena” čez obraz. Izdelana naj bo iz čim bolj goste tkanine.

Ne pozabite, edina zanesljiva zaščita pred virusom je ta, da upoštevate preventivne ukrepe in zaščitno opremo.

Navodila UKC Ljubljana, kako sam izdelati masko: tukaj

Video UKC – izdelava mask:

vir

Šivanje domače maske za obraz: tukaj

M. P.