Od kdaj komarji pikajo tudi podnevi?

Tigrast komar, ki je k nam prišel okoli leta 1995.

Včasih je veljalo, da komarji pikajo le ponoči, vendar temu že nekaj časa ni tako. Ena od vrst komarja pri nas (ni pa edina) pika tudi podnevi – gre za tako imenovanega tigrastega komarja, ki je k nam prišel šele nekje okoli leta 1995.

Tigrast komar je znan po hitrem širjenju in hitrem osvajanju umetnih bivališč. Za razmnoževanje potrebuje le majhne količine stoječe vode, v katerih se naši običajni komarji ne morejo razmnoževati. Ima tudi dormantna jajčeca, ki so odporna na izsuševanje in nizke temperature. Medtem, ko se njegova običajna jajčeca izležejo v nekaj dneh, dormantna ob pomanjkanju vode lahko zdržijo do pol leta in se izležejo šele, ko jih zalije voda. Ta posebnost je značilna le za tigraste komarje, z njo pa jim je omogočeno širjenje s človeškim transportom na velike razdalje. Tigrasti komar je sicer slab letalec in preleti le do 200 metrov, zato je njegovo življenjsko okolje zelo omejeno.

Da bi jih čim bolj omejili, je priporočljivo, da imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja. Ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje. Več kot nekaj dni zunaj ni priporočljivo puščati nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač, podstavke za rože in drugih posod ni priporočljivo prazniti v kanalizacijske odtoke, redno je treba čistiti žlebove, sode in rezervoarje.

Najpogostejše vrsta komarja pri nas je sicer vrsta culex pipiens, ki živi od 12 do 132 dni, dolžina njegovega življenja pa je odvisna od temperature. Bolj kot je vroče, krajše je njihovo življenje. Pikajo samo samičke, ki sicer tudi živijo dlje od samcev. Ti namreč poginejo takoj po parjenju. S krvjo se hranijo samo samice komarjev, ker potrebujejo kri za razvoj jajčec.

M. A.

vir slik: Wikipedija