Od jutri račun v papirnati obliki le še na izrecno željo

Jutri začne veljati novela zakona o davku na dodano vrednost, po kateri bodo trgovci in drugi izdajatelji računov te v papirni obliki izročali le še na zahtevo kupca.

To sicer ne pomeni, da račun ne bo izdan, ampak ga le ne bo treba izročiti v fizični obliki.

Državni zbor je konec decembra lani omenjeno novelo sprejel s 46 glasovi za in 24 proti. Vlada jo je pripravila, potem ko je njenemu prejšnjemu predlogu julija v državnem zboru zmanjkal glas podpore. Novelo so podprli v SDS, NSi, SMC, SNS in DeSUS.

Z novelo se ukinja predložitev dodatne dokumentacije ob prvi predložitvi obračuna davka na dodano vrednost (DDV). S 1. julijem 2022 bo ukinjen tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV. Slednje je namenjeno poenostavitvi delovanja sistema DDV za kmete, saj ne bi bilo več vsakoletnega preverjanja obsega katastrskega dohodka in obdavčljivih subvencij ter posledičnega identificiranja kmetov za DDV po uradni dolžnosti.

Po tej noveli bodo lahko podjetja uveljavljala odbitek DDV pri nabavi motornih vozil, če bodo ta vozila namenjena za opravljanje dejavnosti zavezanca. Pri tem bo moralo biti takšno vozilo brez izpustov ogljikovega dioksida in z davkom ne bi smelo stati več kot 80.000 evrov.

A. M.