Od aprila je predporočno pogodbo možno skleniti tudi pri nas

Slovenski pravni red predporočne pogodbe do zdaj ni poznal, razen tistih, ki so bile sklenjene v tujini. Z novim družinskim zakonikom, ki je začel veljati letos, pa smo kot eni zadnjih v EU dobili tudi to. Gre za podobne pogodbe, ki smo jih do zdaj poznali iz filmov ali trač revij.

Predporočno pogodbo je pri nas mogoče skleniti od aprila letos, to pa lahko storijo tudi pari v zunajzakonski skupnosti in tudi že poročeni pari med trajanjem zveze.

Pogodba mora biti sklenjena v notarski obliki, pripravi pa jo odvetnik ali notar. Cene pogodb se gibljejo od 200 do 2000 evrov, odvisno od vrednosti in razpršenosti premoženja.

Partnerja, ki želita skleniti predporočno pogodbo, morata drug drugemu razkriti svoj finančni položaj. Če tega ne naredita, bo tisti, ki bo oškodovan, lahko zahteval razveljavitev pogodbe. Tudi če bi denimo zakonca sklenila pogodbo, ki bi bila zelo krivična do enega, je povsem mogoče, da je sodišče v primeru spora ne bi upoštevalo.

Leta 2017 je zakonsko zvezo povprečno sklenilo 18 zakoncev na dan, razvezalo pa se jih sedem. Statistično gledano se torej loči vsak tretji par.

M. P.