Od 700 Romov v romskem naselju zaposlen le eden

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v petek obiskal Novo mesto, kjer se je med drugim seznanil z romsko problematiko. Ob tem je napovedal, da bodo položaj tako na Dolenjskem kot drugje v Sloveniji skušali reševati z zakonskimi in podzakonskimi spremembami, katerih nabor bi lahko pripravili do jeseni.

O konkretnih rešitvah Cigler Kralj ni želel govoriti, saj želi, da jih povsem preučijo z vsemi. Bi pa lahko po njegovih besedah nek nabor rešitev pripravili do jeseni. Znano je sicer, da romska problematika ni pereča le na Dolenjskem, pač pa tudi v Posavju, Kočevju in nekaterih drugih krajih.

Pri reševanju romske problematike si bo kot minister zavzemal, da vsak, ki išče svoje mesto in pravice v družbi, prevzame tudi odgovornost za svoje življenje. Zavzema si tudi “za pregledne in življenjske socialne transferje”. “Ne samo v luči romske problematike, ampak tudi na splošno opažamo, da se v Sloveniji ne splača delati, ker je med socialno pomočjo in minimalno plačo premajhna razlika. Tu zato iščemo poti, kako sistem narediti bolj pregleden in bolj življenjski, da bi tiste, ki so za delo sposobni, spodbujali k delovni aktivnosti,” je dejal.

Novomeški župan Gregor Macedoni je v izjavi izpostavil, da pri reševanju romske problematike računajo na pomoč ministrstva. Poudaril je tudi pomen usklajenega in celovitega pristop vseh državnih organov, ko gre za reševanje romske problematike, “sicer nikoli ne bomo naredili napredka”.

Položaj v določenih romskih naseljih v Novem mestu je zelo napet in težak, kar po njegovih besedah dokazuje tudi to, da so se med obiskom v Žabjaku (najbolj problematičnem romskem naselju v Novem mestu) srečali z Romom, ki je edini zaposlen izmed 700 tamkajšnjih Romov. “Državne politike na področju izobraževanja in delovne zakonodaje, tako kot so trenutno zastavljene, očitno ne delujejo, zato je treba iskati boljše rešitve,” je dejal.

Nedavno je sicer 11 županov – Črnomlja, Grosuplja, Kočevja, Krškega, Metlike, Novega mesta, Ribnice, Semiča, Šentjerneja, Škocjana in Trebnjega – v pismu predsednika vlade Janeza Janšo opozorilo, na čedalje bolj perečo romsko problematiko. Ta jih je sprejel v četrtek.

M. P.