Oče šestih otrok priznava pretep žene, a naj je ne bi hotel ubiti

Foto: STA.

Na Okrožnem sodišču v Krškem je včeraj stekla glavna obravnava v sojenju Muhabiju Gashiju, ki mu obtožnica očita umor partnerke, s katero sta imela šest otrok.

V zagovoru je priznal, da je ženo usodnega 1. februarja letos pretepel, a zagotovil, da je ni nameraval ubiti, je poročala STA.

47-letni Gashi je danes povedal, da sta s partnerko Amando Černe, s katero sta bila skupaj več kot dvajset let, imela določene težave. Med drugim je do nesoglasij med njima prihajalo, ker mu ni želela povedati za nadlegovanja, ki naj bi jih bila deležna s strani sosedov. Tudi usodnega dne naj bi mu to zamolčala, zaradi česar je bil na njo jezen. Med pogovorom naj bi jo večkrat brcnil in udaril s topim predmetom, zaradi česar je pozneje umrla. Med dogodkom otroci naj ne bi bili v istem prostoru, je pa pozneje najstarejšega sina poslal v kopalnico, pogledat, kako je z mamo. Ker ni več dihala, sta jo skušala oživljati, a neuspešno.

Med zagovorom je Gashi povedal, da do žene ni bil nasilen, vsaj ne do te mere, kot je bil usodnega dne, a je izvedenec pri njej odkril več poškodb in zlomov, starejših od pol leta in mlajših od pet let. Slednje je Gashi danes pojasnjeval s tem, da naj bi bili do partnerke nasilni sosedje. Povedal je še, da nikoli ni bil nasilen do otrok in da je edino, kar si želi, da bi lahko imel stike z njimi.

Na sodišču je danes pričal policist, ki je Gashija sprejel, ko je ta nekaj ur po dogodku s šestimi otroki prišel na policijsko postajo Sevnica in prijavil umor žene. Pričala je tudi socialna delavka iz sevniške enote posavskega centra za socialno delo. Povedala je, da je lani družino v zaselku Lisce na Razborju pri Sevnici, kjer si je uredila hišo, mesečno obiskovala. Družina je delovala povezano, dom je bil vedno urejen, otroci so sodelovali in se igrali, je povedala.

Trenutno otroci po sklepu višjega sodišča z očetom, ki je v priporu, nimajo stikov, čeprav si jih ta zelo želi, kar je poudaril tudi danes. Štirje otroci so v rejniških družinah (po dva skupaj), eden je v mladinskem centru, eden pa v vzgojnem zavodu, vseh šest pa je vključenih v intenzivno psihoterapevtsko obravnavo.

Gashi je danes predlagal, da bi na naslednjih narokih zaslišali tri izmed otrok, a se je po vprašanju sodnice Cvetke Ogorevc Sotelšek, ali meni, da je to res nujno, premislil, rekoč, da jim ne želi povzročali še dodatnih travm.

A. M.