Obrežje: Pri prevozu migrantov ujeli Romuna in tri Hrvate

Migranti po novem za nedovoljene prehode meje uporabljajo predvsem avtomobile, taksije in javni prevoz. Slika je simbolična.

Policisti so včeraj obravnavali dva Romun in tri Hrvate. Ti so v avtomobilih prevažali migrante, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Avtomobile so jim zasegli in jih s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika. Število migrantov je sicer v zadnjem letu skokovito poskočilo.

 

Včeraj, nekaj po 10. uri, so policisti na območju Obrežja ustavili osebni avtomobil romunskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 19- in 21-letni Romun v njem prevažata dva Turka, ki sta pred tem nezakonito prestopila državno mejo. Romunoma so odvzeli prostost, postopek s Turkoma pa še poteka, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Nekaj ur pozneje, okoli 14.30, so policisti prav tako na območju Obrežja preverili voznika osebnega avtomobila hrvaških registrskih oznak. Ugotovili so, da v njem trije Hrvatje prevažajo dva Turka, ki sta pred tem nedovoljeno vstopila v Slovenijo. Trojici so odvzeli prostost, Turka pa sta zaprosila za mednarodno zaščito, so sporočili s PU Novo mesto.

Število migrantov se je sicer v zadnjem leto praktično podvojilo, po ukinitvi nadzora na meji s Hrvaško, pa migranti izbirajo tudi drugačne načine prehoda. Prej so preko meje večinoma potovali peš, po gozdovih, zdaj za prevoz uporabljajo avtomobile, taksije, celo javni prevoz, saj na meji v Hrvaško ni več nadzora. V Sloveniji je z nelegalnimi prehodi meje najbolj obremenjeno območje Brežic, kjer v povprečju ujamejo nekaj sto migrantov dnevno.

A. M.