Obnova vodovodnega stolpa v Brežicah poteka po načrtih

Tako bo videti notranjost paviljona.

Občina Brežice je po pridobljenem gradbenem dovoljenju oktobra lani začela prenavljati znameniti vodovodni stolp v Brežicah. Dela se trenutno prevešajo v drugo polovico in po oceni predstavnikov občine potekajo v skladu z načrti. Tako naj bi bila končana v predvidenem roku, to je do oktobra letos.

Gradnjo si je ogledal tudi župan Ivan Molan, po ogledu pa je bil vidno zadovoljen.

“V tem trenutku so najbolj zahtevna dela, kot so statična sanacija stolpa in razrez bazena, v zaključni fazi oziroma zaključena. Prav tako so tudi arheologi končali delo na območju paviljona, Posavski muzej pa že pripravlja vsebine za stolp,” je sporočil župan.

Gradnjo si je ogledal tudi župan Ivan Molan.

Pri obnovi stolpa trenutno poteka izvedba vertikalnih vezi na fasadi. Izvajajo požarno zapiranje jeklenih etažnih konstrukcij in dvigala, prav tako vgrajujejo potrebne elektroinštalacije. Istočasno potekajo mavčno kartonska dela, nameščajo ograje pri krožnih stopnicah na vseh podestih, izvedeni so tudi izrezi betonskega bazena.

Takole nastajajo temelji za paviljon.

Poleg obnove samega vodovodnega stolpa, ki bo služil kot razgledna točka, bodo ob njem obnovili tudi paviljon. V njem bodo info točka, trgovinica s spominki, kavarna in sanitarije. Na delu, kjer bo stal paviljon, so trenutno zaključena rušitvena dela, izveden je bil izkop. Izvajalec arheoloških izkopavanj je zaključil z delom, zato v prihodnji dneh sledi zasip kleti in izvedba temeljne plošče nad kletjo.

A. M.