Obljubljali osebne zdravnike in specialista v 30 dneh, namesto tega zdravstvo v razsulu

V drugi najmočnejši vladni stranki, SD, so pred zadnjimi volitvami obljubljali, da bodo zagotovili, da bo vsak imel osebnega zdravnika, da na specialista ne bo treba čakati več kot 30 dni in da bodo zdravstvo rešili korupcije. A vse obljube so za zdaj ostale le obljube, zdravstvo pa je celo po besedah zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana “zabredlo globoko”.

 

V zadnjih mesecih se je namreč izrazito poslabšala problematika izbire in dostopa do osebnega zdravnika, saj teh vse bolj primanjkuje. V Zdravstvenem domu Polje trenutno manjka vseh osem osebnih zdravnikov, zaradi česar so bili primorani paciente preusmeriti v Zdravstveni dom Fužine.

Nič bolje ni na področju specialistov. Na te je v povprečju treba čakati precej dlje od enega meseca. Na nekatere preglede in posege je treba čakati tudi več kot pol leta.

Za zdaj tudi nič ne kaže, da bi vlada sprejela kakšne koli ukrepe za preprečevanje korupcije v zdravstvo, kot so to pred volitvami obljubljali v SD. Te teme tudi po pol leta vladanja vlada ni niti še odprla.

A. M.